Friss hírek

2010.09.21. 14:09

Taneszközöket és fejlesztő játékokat kaptak a Démétér Házban kezelt transzplantált gyerekek

<p>Több mint 100 ezer forint értékben taneszközöket és fejlesztő játékokat kaptak kedden a fővárosi Szent László Kórház úgynevezett Démétér Házában ápolt, transzplantáción átesett leukémiás, illetve egyéb daganatos betegségben szenvedő gyerekek. Kriván Gergely, a transzpalntációs osztály vezető főorvosa a Független Hírügynökségnek elmondta: sokat segít a külvilágtól hosszú hónapokra elzárt gyerekeknek, hogy a kórházban illetve a Démétér Házban is folytathatják tanulmányaikat. Ez önbizalmat és célt ad nekik, hiszen kikerülve ugyanabba az osztályba kerülhetnek vissza, ahol betegségük előtt tanultak.</p>

Kriván Gergely elmondta: Az országban két transzpalntációs centrum működik, az egyik a Szent László Kórházban, amely már 20 éve fogadja a leukémiás, veleszületett immunhiányban és más daganatos betegségben szenvedő gyermekeket. A transzplantáció komoly beavatkozás, a gyerekeknek és szüleiknek hosszú hónapokat kell a kórház közelében tölteni. Azok a családok, akik például Szombathelyről érkeznek, és nincs a fővárosban ismerősük, szinte megoldhatatlan helyzet elé kerülnek Az ő megsegítésükre hozták létre a kórház területén a Démétér Házat, amely a kezelés idejére 9 családnak ad otthont - tette hozzá.

A főorvos elmondta azt is: a 9 apartmanos Démétér Házban átlagosan 2 hónapot töltenek a családok, de volt olyan is, amely egy évig is itt lakott. Számukra teljesen ingyenes ez a szolgáltatás, hiszen a fő cél, hogy a gyerekek gyógyulására tudjanak koncentrálni. A Démétér Ház viszont se állami, se önkormányzati támogatást nem kap. Így működését az 1 százalékos adókból, jószándékú magánszemélyek és cégek adományaiból próbálják megoldani. Hozzátette: ezért is hálásak annak a gyógyszerforgalmazó cégnek, amely kedden adta át az adományát.

Ezek is érdekelhetik