Friss hírek

2010.09.06. 13:35

Rendőrfegyverek szanaszét - folytatja a meghallgatásokat a 2006-os rendőri jogsértéseket vizsgáló albizottság

<p>A megtámadott rendőrök őrizetlenül hagyták fegyvereiket a rendőrszékház ostroma idején - állította a székház felszabadítására érkező egység parancsnoka. Majoros Zoltán ezredest a parlament Emberi jogi, kisebbségi civil- és vallásügyi bizottságának albizottsága hallgatta meg hétfőn. Az ezredes a 2002 és 2010 közötti rendőri jogsértéseket vizsgáló parlamenti testület ülésén elmondta azt is: a 2006-os, október 23-i fideszes nagygyűlés helyszínét a rendezők rosszul választották ki, de - mint mondta - a rendőrség ezt akkor tudomásul vette.</p>

A parlamenti vizsgálóbizottsági meghallgatáson Majoros Zoltán ezredes, aki 2006. szeptember 18-án, majd az október 23-i rendezvényen is művelet irányítóként dolgozott, a testület előtt elmondta: 17-én és 18-án nem rendeltek el készültséget a rendőrségnél, így a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) rendőreinek felszerelést nem tudták kiadni, mert a raktárosok hazamentek, a kulcsok meg náluk voltak.

Majoros Zoltán volt az a rendőri vezető, aki körülbelül 40-50 REBISZ-es beosztottjával megpróbálta visszafoglalni az elfoglalt tévészékházat, illetve feloszlatni a tömeget. A bizottság előtt elmondta: amikor odaért a helyszínre, több tucat gépkarabélyt és a tártáskában több száz lövedéket talált felügyelet nélkül a székház mellett. A rendőröket tudniillik elkergették a tüntetők, egy részük éppen a mentőautóknál volt kötözésen. "A csapatszállító autók felügyelet nélkül maradtak, az ajtók tárva-nyitva, és ott voltak a fegyverek. "Megdöbbentem azon, amit ott láttam, és el sem merem képzelni, mi történt volna, ha a tüntetők megtalálják a fegyvereket" - tette hozzá az ezredes.

Majoros elmondta: ő - felettese, Lapid Lajos rendőr dandártábornok parancsa ellenére - tárgyalt Toroczkai Lászlóval, a tüntetők egyik vezetőjével, és - mint mondta - ettől számítja az ostrom csendesedését. "Bekísértem Toroczkait, átadta a petíciót a tévé vezetőinek, a tömeg ezután a rendőri felszólításra feloszlott, és hazamentek" - mondta Majoros Zoltán.
Véleménye szerint a kiképzés része a törekvés a tárgyalásra, bár az agresszív tömeggel szemben ez nehezebben volt megoldható - tette hozzá.

Az október 23-i eseményekkel kapcsolatban elmondta: többször is megpróbálták elhatárolni az agresszív tömeget a Fidesz nagygyűlésétől, de ez nem sikerült. Véleménye szerint a Fidesz alapvetően rossz helyre szervezte a gyűlést, bár ezt a rendőrség korábban tudomásul vette. A helyszínen dolgozó rendőri vezetők egyike javasolta, hogy függesszék föl a tömeg kiszorítását az Astoria felé, ezt azonban Gergényi Péter főkapitány nem vette figyelembe. Parancsba adta, hogy folytassák a rendőri akciót - mondta Majoros.

Az albizottság a tervek szerint a Fővárosi Nyomozó Ügyészég vezetőit hallgatja meg a délután folyamán.

Ezek is érdekelhetik