Friss hírek

2010.09.02. 05:56

Quasimodo költőverseny Balatonfüreden

<p>Csütörtökön kezdődnek a három napos 18. Nemzetközi Salvatore Quasimodo Költőverseny programjai Balatonfüreden. Idén is a világ minden pontjáról nevezhettek költők magyar versekkel. A kisiskolásoktól a nyugdíjasokig bárki jelentkezhetett, két saját, eddig nem publikált magyar művel. A legjobbakat a szombat esti gálán díjazza a zsűri.</p>

A legjobb vers alkotója négyszázezer forintot kap, a különdíj pedig százezer forint pénzjutalommal jár. Minden évben több száz verssel pályáznak a résztvevők, idén a legtöbb mű Erdélyből és a Felvidékről érkezett, de jelentkeztek Írországból is. - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Cserép László a polgármesteri hivatal művelődési osztályvezetője.

Idén is a szombati gálán mutatják be azt a filmet, mely a tavaly évi nyertes versekből készült és melyet a Duna Televízió is műsorra tűz. 2009-ben a pozsonyi Tőzsér Árpád nyerte a fődíjat, míg a különdíjat a budapesti Kálnay Adélnak ítélték.

A három nap során számos kulturális, zenei, művészeti rendezvényt tartanak Balatonfüreden. A Vaszary Villában kiállítások és könyvbemutatók várják az érdeklődőket, míg például a fordítóház kertjében irodalmi matiné lesz. Balatonfüred számos éttermében olasz gasztronómiai esttel fogadják a vendégeket, a Tagore sétányon, Salvatore Quasimodo emlékfájánál pedig megemlékezést tartanak.

Salvatore Quasimodo 1961-ben a Balaton-parti városban, a helyi szívkórházban nyerte vissza egészségét. A város vezetése 1993-ban alapítványt hozott létre a költő emlékére, a Quasimodo Alapítvány minden évben meghirdeti a verspályázatot. A versenyt az Olasz Kultúrintézet és a magyar kulturális tárca is támogatja.

A programról bővebben a www.balatonfured.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, ahol vasárnaptól már a díjnyertes alkotások is olvashatók lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!