Friss hírek

2010.09.02. 20:30

Nem jut tápláló ételhez csaknem 50 millió amerikai

<p>Csaknem 50 millió ember nem jut elegendő és megfelelő ételhez az Egyesült Államokban, aminek súlyos fizikai, lelki és társadalmi kockázatai vannak - közölte csütörtökön az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség lapja. A Journal of the American Dietetic Association szerint a kutatások azt mutatják, hogy az amerikai háztartások csaknem 15 százaléka, vagyis több mint 49 millió ember lényegében nem ehet eleget.</p>

A korábbi vizsgálatok is az igazolták, hogy a táplálkozással kapcsolatos nagyfokú bizonytalanság a szegénységgel függ össze, és annál inkább romlik ez a helyzet, minél rosszabb állapotba kerül a gazdaság. A mostani jelentés szerint valószínűleg emelkedik azoknak a száma, akiknek komoly gondot okoz, hogy tápláló ételhez jussanak.

A jelentés szerint a 2008-ban, több mint 17 millió olyan ember volt, akik leginkább kiszolgáltatottak, és közöttük egymilliónál is több gyerek. Ezek az emberek olyan háztartásokban éltek, ahol a napi ételadagot még a mérsékeltnél is jobban kellett csökkenteni. Ezek a kiszolgáltatott emberek, főleg anyák, leginkább úgy védik meg gyerekeiket az éhezéstől, hogy maguktól vonják meg a táplálékot.

A jelentés szerint az amerikai szegény családok, ahol gyerekek is vannak, gyakran egyszülősek, afro-amerikaiak és spanyol ajkú amerikaiak. A hiányos táplálkozás következménye a gyakori betegség és a közhiedelemre rácáfolva a kövérség, mivel a legolcsóbb ételek a hizlalók.
..
Az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség szakértői, akik a jelentés összeállították, módszeres és fenntartható ellenlépéseket sürgetnek szövetségi és helyi szinten. A szavaik szerint ugyanis a világ leggazdagabbnak tartott országában harcolni kell a közegészségügyi kérdésnek számító táplálkozási elégtelenség ellen.

Ezek is érdekelhetik