Friss hírek

2010.09.06. 19:30

Mégsem füstmentesek a budapesti aluljárók - RTL Híradó

<p>Mégsem füstmentesek a budapesti aluljárók. Elvileg hétfőtől megbünteti a közterület felügyelet azokat, akik a fővárosi aluljárókban rágyújtanak, a szabályozás azonban félreérthető, így még ma is csak figyelmeztették a füstölgőket - derült ki az RTL híradójából. A lépcsők alján elhelyezett csikkelnyomókat ugyanis sokan kijelölt dohányzóhelyként használják, így az aluljárók bejárata továbbra is füstös. Budapesten augusztus elejétől tilos rágyújtani az aluljárókban.</p>

A közterületesek azt mondják, nagyon hatásos volt a figyelmeztető kampányuk az elmúlt egy hónapban, szerintük mindenki megtanulta, hogy az aluljáróban nem szabad rágyújtani. Aki a türelmi idő alatt megszegte a rendelkezést, az leginkább feledékenység miatt tette, vagy épp azért, mert miközben lement az aluljáróba, telefonált. Ha figyelmeztették, rögtön elnyomta a csikket és elnézést kért.

A lépcső aljában cigizők sem tudják, hogy szabályt szegnek, ezért a közterületesek hétfőn még nem bírságoltak. Ők is elismerik, hogy félrevezető a rendszer. A csikkgyűjtőket és a matricákat a Fővárosi Közterület Fenntartó tette ki. Azt mondják, a jelenlegi csak tesztüzem, később változtatnak a rendszeren.

Horti Zsófia, Fővárosi Közterület Fenntartó szóvivője az RTL híradónak azt mondta: a jövőben a főváros döntését követően tender lesz kiírva kifejezetten csikkgyűjtő edények beszerzésére és ezeknek az elhelyezése a jelenlegi tapasztalatok függvényében történik majd, adott esetben lehet az aluljárón kívül, tehát a lépcső tetejénél is.

A dohányzási tilalmat a tervek szerint a későbbiekben kiterjesztenék a buszmegállókra is. Arról azonban egyelőre nincs hír, hogy mikortól.

Ezek is érdekelhetik