Friss hírek

2010.09.07. 13:20

Makray Katalin: Nem lehet mindent mástól várni, önmagunkról is gondoskodni kell

<p>"Gondoskodni kell önmagunkról is, nem várhatjuk el, hogy más tegye ezt meg helyettünk! " - mondta Makray Katalin azon a keddi sajtóreggelin, ahol bejelentették, hogy a köztársasági elnök felesége lesz a mellrák ellen küzdő Egészség Hídja Összefogás Egyesület fővédnöke. Az államfő felesége hangsúlyozta azt is, ha valaki egészségesen él, eljár a szűrésekre, nemcsak saját magát védi, hanem a társadalmat is. Az egyesület elnöke Körtvélyes Éva a találkozón bejelentette: idén immár 9. alkalommal szervezik meg október 2-án a lánchídi sétát, amellyel mint minden évben a mellrák megelőzésének fontosságára hívják fel a figyelmet.</p>

Idén is, ahogy 9 éve a lánchídi séta idejére a mozgalom színébe, pinkbe "öltöztetik" a hidat. Az egyesület elnöke közölte azt is, hogy idén egy rákból meggyógyult világhírű színésznő Olivia Newton John lesz az esemény vendége.

Egyre kevesebben halnak meg a nők életét veszélyeztető egyik leggyakoribb betegségben a mellrákban, azonban ez inkább az egyre fejlettebb gyógymódoknak köszönhető - hangzott el a köztársasági elnöki palotában tartott találkozón. Mellrák-szűrésekre ugyanis kevesen járnak, annak ellenére, hogy az állam a 45 év feletti nőket rendszeresen behívja ilyen vizsgálatokra. Paller Judit országos tiszti főorvos adatai szerint míg 2002-ben a behívott nők 45 százaléka jelent meg a szűrésen, addig 2009-ben csak 36 százalék.

Körtvélyes Éva elmondta: az egyesületnek több olyan kezdeményezése is van, amellyel minél több nőhöz igyekeznek eljuttatni az üzenetüket: "Élj egészségesen! Járj szűrésekre!" Az egyik ilyen akciójuk, hogy több magyarországi multinacionális vállalat vezetőjét meggyőzték arról, hogy a náluk dolgozó nőket minderre közvetlenül ösztönözzék. Ezen kívül tervezik, hogy főleg vidéken úgynevezett pink szülői értekezleteket is tartanak. Ez azt jelenti, hogy első körben tanárokat képeznének ki arra, hogy mindent megtudjanak a mellrákról és megelőzéséről, majd az ő segítségükkel a szülőknek is átadnák ezt a tudást.

Ezek is érdekelhetik