Friss hírek

2010.09.11. 05:20

Ma kezdődnek a Vidám doboznapok a Fővárosi Állatkertben

<p>Ingyen mehetnek be a Fővárosi Állatkertbe azok a gyerekek, akik legalább tíz üres italos kartondobozt visznek magukkal a budapesti intézménybe szeptember 11-én és 12-én. A dobozokat az állatkert főbejáratánál létesített ideiglenes gyűjtőponton veszik majd át- mondta a Független Hírügynökségnek Baka Éva, az Italos karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.</p>

Az akcióban minden üres, összelapított és kiöblített tejes vagy üdítős kartondoboz részt vesz. A látogatók az Italos Karton Egyesülés által az állatkert főbejáratánál felállított ideiglenes gyűjtőponton adhatják le összegyűjtött dobozaikat, amelyekért cserébe egy kupont kapnak. A kupont a pénztárnál adhatják le, ahol az ingyenes belépésre jogosító jegyet megkapják. Az akcióval a szervezők arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy az italos kartondobozok szelektíven gyűjthetők és újrahasznosíthatók.

Tavaly októberben rendezték meg az akciót először a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Akkor hatszáz ingyenes jegy talált gazdára, a szervezők bíznak abban, hogy most ezernél is többet ki tudnak majd osztani. Tavaly Veszprémben, idén nyáron pedig Debrecenben is rendeztek Vidám doboznapokat. Ezekben a városokban is állatkerti belépőkért gyűjtötték a dobozokat.

Az italos kartondobozokat a kék gyűjtőkbe kell bedobni a szelektív gyűjtőpontokon. Idehaza még százból mindössze tizennégy dobozt dobnak ki így az emberek. Magyarországon 7-8 éve gyűjtik különválogatva a hulladékot, körülbelül annyi ideje, mint Csehországban, ahol 20-25 százalék ez az arány. Németországban, ahol több mint húszéves a szelektív hulladékgyűjtés, a tejes és üdítős dobozok 60-65 százalékát hasznosítják újra.

Ezek is érdekelhetik