Friss hírek

2010.09.13. 19:20

Létrejött a Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság

<p>Az Országgyűlés hétfői ülésén döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság és a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról. Az ORTT utódjaként létrejövő Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság tagjaira minden frakció egy-egy személyt javasolhat. A döntéssel a Közszolgálati Közalapítványhoz került a köztelevíziók és a közrádió közalapítványainak, valamint az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének teljes vagyona.</p>

A Médiatanácsba minden képviselőcsoport egy-egy tagot delegálhat, de a bizottság akkor is megalakul, ha valamelyik frakció nem ajánl jelöltet. A testületben az országgyűlési arányoknak megfelelő szavazati arányok érvényesülnek. A jelölőbizottság elnökére a kormánypárti, alelnökére az ellenzéki frakciók terjesztenek elő javaslatot. A határozat hatályba lépése után a képviselőcsoportok vezetői haladéktalanul javaslatot tesznek a jelölőbizottság tagjaira. A határozat hatályba lépését követő ülésnapon az Országgyűlés szavaz a jelölőbizottság tagjairól.

A Közszolgálati Közalapítvány felállításáról szóló döntéssel megszűnt a Magyar Rádió Közalapítvány, a Duna televíziót működtető Hungária Televízió Közalapítvány és a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testülete. A Közszolgálati Közalapítvány a Magyar Televízió Közalapítvány átalakításával jön létre.

Ezek is érdekelhetik