Friss hírek

2010.09.26. 09:14

A "gumiszoba" miatt meggyanúsították, ezért éhségsztrájkba kezdett

<p>Meggyanúsították, ezért éhségsztrájkba kezdett a kecskeméti Juhar utcai gyermekotthon igazgatója, az év elején kirobbant "gumiszoba" botrány miatt. Kimpián Ildikó a Független Hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozatában az írta, ezzel szeretné megvédeni a náluk tanuló gyerekeket és azokat a kollégáit, akik - ahogy fogalmazott - "nap mint nap kénytelenek a magatartási anomáliákat produkáló kamaszok, fiatal felnőttek atrocitásait elszenvedni".</p>

A botrány februárban robbant ki, amikor volt alkalmazottak és szülők fordultak a nyilvánossághoz, hogy gátat szabjanak az otthonban működő nevelési módszereknek. Elmondták és fényképekkel próbálták bizonyítani, hogy létezett egy szakszerűtlenül kialakított dühöngő, amit rendszeresen használtak is. Elmondták, hogy több kollégájuknak teljesen természetes volt, ha nem tudnak megfékezni egy dühöngő fiatalt, akkor bezárták ebbe a szobába. Többüknek is felajánlották ezt a lehetőséget, de nem mindenki élt vele.

Akkori megkeresésünkre Kimpián Ildikó igazgató először azt állította, hogy nincs ilyen helyiség az otthonban, majd két nappal később a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat sajtótájékoztatóján a megyei vezetők elismerték a "gumiszoba" létezését. Azt mondták három olyan eset volt, amikor bezártak ide fiatalokat, de állításuk szerint soha nem hagyták őket magukra.

Az ügyészségi vizsgálat mostanra eljutott odáig, hogy meggyanúsították az igazgatónőt, személyi szabadság megsértésével. Ez ellen tiltakozik Kimpián Ildikó. Közleményében azt írja, hogy döntése végleges, két napja éhségsztrájkba kezdett. Úgy fogalmazott, hogy célja nem más, mint elsősorban megvédeni azokat a gyermekeket, akik tanulni járnak az ők intézményünkbe. Másodsorban azokat a kollégáit, akik nap mint nap kénytelenek a magatartási anomáliákat produkáló kamaszok, fiatal felnőttek atrocitásait elszenvedni. Azt írja: "Próbáljon valaki megsimogatni egy vas vagy akár fa székkel rátámadó, belátási képességgel semmilyen szinten nem bíró fiatal kamaszt." A levélben leírta, ők azért dolgoznak, hogy ezeket a fiatalokat megpróbálják a munka világába bevezetni, és önálló életre tanítani, nem pedig a szociális ellátó rendszerben vegetálókká nevelni.

Kimpián Ildikó azt írta, követeli, hogy problémájukkal foglalkozzon a parlament, alkossanak törvényt mind az értelmükben akadályozott gyermekek védelméről, mind pedig az őket ellátó nevelők, felügyelők védelméről.

Ezek is érdekelhetik