Friss hírek

2009.11.13. 08:34

Zentai rokonai tovább harcolnak a kiadatás ellen

<p>Zentai Károly (Charles Zentai) rokonai tovább küzdenek a 88 éves férfi kiadatása ellen, amelyre csütörtökön bólintott rá az ausztrál belügyminiszter. Ernie Steiner, Zentai fia pénteken úgy nyilatkozott az ABC-nek, hogy "minden bizonnyal" bírói felülvizsgálatot kérnek az ügyben a szövetségi bíróságtól.</p>

"Szeretném, ha a magyarok tájékoztatnának arról, hogy hogyan tudnak tisztességes tárgyalást biztosítani apámnak egyetlen élõ szemtanú nélkül" - fogalmazott Steiner, majd így folytatta: "Ez ellentétes az emberi jogi konvenciókkal, (...) amelyek megkövetelik, hogy mindenki tisztességes tárgyalást kapjon, amelyen joga van keresztkérdéseket feltenni azoknak a szemtanúknak, akik vallomást tettek ellene."

Brendan O Connor ausztrál belügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy Ausztrália engedélyezte Zentai Károly Magyarországnak való kiadatását. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kiadatás jóváhagyása nem jelenti automatikusan Zentai bûnösségét, csupán arról döntöttek, hogy a férfi a kiadatási szabályokkal és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban átadható-e Magyarországnak. A határozat ellen Zentai két hónapon belül fellebbezhet.

Zentai Károlyra öt évvel ezelõtt bukkantak a háborús bûnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ nácivadászai. Kiadatási kérelmét 2005-ben juttatta el a magyar külügyminisztérium az illetékes ausztrál hatóságoknak. A Perth-ben élõ Zentai mostanáig különbözõ kérelmek segítségével sikeresen elkerülte a kiadatást. A 88 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben Budapesten két katonatársával együtt megölte Balázs Pétert, mert a 18 éves fiatalember nem viselte a zsidók megkülönböztetésére elõírt sárga csillagot. A háború után Ausztráliába emigrált férfi mindmáig tagadja a vádat..

Ezek is érdekelhetik