Friss hírek

2009.11.13. 12:34

Véget ért az európai recesszió

<p>Hivatalosan is véget ért a második világháború óta nem tapasztalt mélységû európai recesszió. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint az eurozóna 16 tagországa 15 hónapnyi gazdasági visszaesés után 0,4 százalékos együttes növekedést ért el a harmadik negyedévben. A 27 tagú Európai Unióban ugyanebben az idõszakban 0,2 százalékos volt a GDP-növekedés.</p>

A második negyedévben, azaz április és június között még 0,2 százalékos volt a GDP-csökkenés az euroövezetben, ami azonban még mindig sokkal kedvezõbb adat volt az idei elsõ negyedév riasztó, 2,5 százalékos visszaeséséhez képest. Éves szinten ugyanakkor július és szeptember között is maradt a visszaesés: az eurozónában 4,1 százalékkal, míg az Európai Unióban 4,3 százalékkal maradt el a GDP az egy évvel korábbitól.

A jelentés szerint az európai gazdaság motorjának számító Németország és Franciaország is növekedésrõl számolt be a harmadik negyedévben: elõbbi 0,7 százalékkal, míg utóbbi 0,3 százalékkal javított a második negyedéves adatokon. A szintén vezetõ gazdaságnak számító, ám nem eurozóna-tag Nagy-Britannia ugyanakkor továbbra is recesszióban van: a harmadik negyedévben 0,4 százalékos visszaesést regisztrált, ami nagyban hozzájárult a teljes Európai Unió GDP-szintjének alacsonyan tartásához.

A 27 tagú blokkból Litvánia produkálta a legnagyobb javulást: 6,0 százalékos növekedése éles ellentétben áll a szomszédos Észtország teljesítményével. Utóbbi volt ugyanis az EU sereghajtója 2,8 százalékos csökkenésével. Rögtön utána Magyarország áll, 1,8 százalékos negatív mutatóval.

Szakértõk szerint ugyanakkor a reményt keltõ adatok ellenére sem osztatlan az öröm. Az öt negyedévnyi visszaesés által generált rendkívül magas uniós munkanélküliségi ráta továbbra is komoly fékezõerõt jelent az Európai Unió expanziója számára.