Friss hírek

2009.11.16. 14:54

ÚJINFLUENZA - Az emberek nagy többsége nem adatja be magának az oltást

<p>A magyarok túlnyomó többsége nem tervezi, hogy beadatja magának az újinfluenza elleni védõoltást - ez derül ki a GfK Hungária legfrissebb felmérésébõl. Fõként a nyugdíjasok és a fiatalok utasítják el a vakcinát, bár az értelmiségiek körében is csak nagyjából minden ötödik ember kéri az oltást.</p>

A magyar felnõttek 81 százaléka elutasítja a H1N1 elleni védõoltást - derül ki a felmérésbõl. Van, aki azért, mert nem szokott influenzás lenni, más pedig bízik az immunrendszerében. Volt, aki azzal indokolta, hogy eddig sem adatott be magának influenza elleni vakcinát és eddig sem történt semmi baja. Többen viszont a sok ellentmondásos információ miatt tartanak a védõoltástól, a válaszadók egy része pedig mesterségesen gerjesztett hisztériának gondolja a H1N1 járványt.
A védõoltás mellett voksolók között vannak krónikus betegek és olyanok, akik eddig is beadatták maguknak az influenza elleni védõoltást. Mások pedig félnek a járványtól, a szövõdményektõl és gyermekeiket is óvni akarják.

A kutatás négy csoportra osztotta a megkérdezetteket. A társadalom 4 százalékát alkotó "felsõ plusz" körében a legnagyobb a védõoltás elfogadottsága, bár közülük is mindössze 23 százalék tervezi, hogy beadatja. A társadalom 14 százalékát alkotó "befutott értelmiségiek" csoportjában pedig minden ötödik válaszadó tervezi, hogy kéri a vakcinát.
Mindkét csoportra az a jellemzõ, hogy az átlagnál jóval magasabb a jövedelmük, felsõfokú végzettséggel rendelkeznek és jellemzõen nagyobb városokban élnek. Õk azok, akik a legtöbbet tesznek az egészségükért, így nem meglepõ, hogy körükben a legnagyobb a védõoltás elfogadottsága.

A társadalom 25 százalékát alkotó "szegény nyugdíjasok" közül ugyanakkor tízbõl kilencen úgy gondolják, hogy egyáltalán nincs szükségük az oltásra. Az ugyancsak veszélyeztetettnek számító csoport, a társadalom 17 százalékát kitevõ "hedonista fiatalok" közül szintén a túlnyomó többség - 85 százalék - úgy véli, hogy szükségtelen a vakcina beadása.

Ezek is érdekelhetik