Friss hírek

2009.11.27. 10:44

Tömeggyilkossággal vádolják a fülöp-szigeteki politikust

<p>Tömeggyilkossággal vádolták meg pénteken azt a politikust a Fülöp-szigeteken, aki a gyanú szerint elrendelte hétfõn az 57 halálos áldozatot követelõ politikai kivégzéseket az ország déli részén. A megöltek között politikusok, aktivisták és újságírók is vannak. A manilai igazságügyi tárca szerint az egyik polgármester, ifjabb Andal Ampatuan adott utasításokat a gyilkosság végrehajtására, õ állította meg a kampánykörúton tartózkodók konvoját sõt, õ maga is gyilkolt.</p>

Pénteken az is kiderült, hogy a támadás nõi áldozatait valószínûleg megerõszakolták, legtöbbjüket pedig ágyékon lõtték a fegyveresek. "Még a nõk intim szerveibe is belelõttek. Ez rettenetes, el sem tudom mondani. És nem csak egynek, szinte mindegyiküknek" - mondta Agnes Devanadera fülöp-szigeteki igazságügyi miniszter pénteken egy helyi televíziónak. A hétfõi tömeggyilkosságnak 57 halottja van, 22-en közülük nõk.

A szemtanúk és a rendõrség szerint az ázsiai szigetország déli részén kampánykörúton lévõ csoportot egy helyi politikus magánhadseregének mintegy száz fegyverese támadta meg. A rendõrség szerint a politikus és újságíró áldozatok mellett megöltek 15 autóst is, akik a mészárlás idején éppen arra jártak. Valószínûleg azért végeztek velük, hogy ne maradjanak tanúk. Ám mégis voltak olyanok, akik látták, hogy mi történik.

A tömeggyilkosság irányításával egy helyi politikus fiát gyanúsítja a rendõrség. Ifjabb Andal Ampatuant már letartóztatták, és Manilába szállították, de egyelõre tagadja, hogy köze lenne az egész Fülöp-szigeteket megrázó támadáshoz, amelyet szerinte a muszlim lázadók hajtottak végre. A Mindanao-szigetén lévõ tartományban a Mangundadatu klán és a jelenleg kormányzó Andal Ampatuan családja régóta harcban áll egymással, akik között mindennaposak a gyilkosságok és a vérbosszú. A rendõrség szerint Ampatuannak saját magánhadserege is van, amely egykori katonákból és rendõrökbõl verbuválódott. Mindanao-szigete ezzel együtt az iszlamista szeparatista szervezet, az Abu Szajjaf központjának is számít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!