Friss hírek

2009.11.29. 17:44

Tíz új urándúsítót építene Irán

<p>Tíz új urándúsító üzemet építenek Iránban, amelyekben ipari mennyiségben tudnak majd dúsított uránt elõállítani - így döntött az iráni kormány vasárnap. A döntést két nappal azután hozták, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) elmarasztaló határozatot hozott Teherán ellen, atomprogramja miatt.</p>

Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint az iráni kormány utasította az ország atomenergia-ügynökségét, hogy kezdjék meg ipari urándúsítók építését öt, már elõkészített helyen, valamint, hogy tegyenek javaslatokat öt másik építési területre. Közben Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök bejelentette, hogy a kormány tanulmányozni fogja annak lehetõségét, hogy saját maguk dúsítják húsz százalékosra uránkészletüket.

Teherán állítása szerint a húsz százalékosra dúsított uránt orvosi izotópok elõállítására használnák fel. Irán novemberben elutasította azt a nemzetközi megegyezést, amely szerint az alacsony dúsítású iráni uránt Oroszországban dúsították volna húsz százalékosra, és Franciaországban készítették volna elõ iráni felhasználásra.

A döntést azután hozták, hogy az IAEA pénteken elítélõ határozatot hozott Irán ellen, a Teheránnal szemben eddig engedékenyebb Oroszország és Kína támogatásával. A határozat felszólítja Iránt, hogy azonnal állítsa le az építkezéseket a Kom város melletti urándúsító üzemében, amelynek létezésérõl csak szeptemberben számolt be Teherán. Az ügynökség azt is követeli, hogy Irán fedje fel az üzem pontos célját, valamint, hogy bizonyítsa: nem építenek más atomlétesítményt, amelyrõl még nem számoltak meg az ügynökségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!