Friss hírek

2009.11.22. 07:34

TEXASI ÁMOKFUTÓ: Kórházban tartották az elsõ bírósági meghallgatást

<p>A nyilvánosság kizárásával kórházi ágya mellett hallgatta ki a bíróság az Egyesült Államokban szombaton Nidal Hasszan õrnagyot. A korábban pszichiáterként dolgozó katona november 5-én 13 embert ölt meg, és több mint egy tucatot megsebesített a texasi Fort Hood bázison. A férfi ámokfutását egy civil rendõrnõ állította meg, amikor megsebesítette.</p>

Hasszan ügyvédje szombaton arról számolt be, hogy a bíró az elsõ meghallgatás után úgy rendelkezett: tárgyalásáig õrizetben tartják a lövésektõl megbénult Hasszan õrnagyot. John Galligan azt mondta, hogy védence - aki mellkastól lefele semmit sem érez és kezeit is csak mérsékelten képes mozgatni - a per kezdetéig feltehetõen kórházban marad, de azt nem tudja, hogy a most elrendelt õrizet milyen változást jelent majd az eddigiekhez képest. Az õrnagyot egyelõre a Fort Hood-i bázis kórházának intenzív osztályán ápolják.

Nidal Hasszant 13 rendbeli elõre kitervelt gyilkossággal vádolják. A katonai ügyészség egyelõre nem közölte, hogy kérik-e a halálbüntetést. Az amerikai katonai jogrendszer egyébként nem ismeri az óvadék intézményét.

Közben egyre több információ lát napvilágot azokról az emailekrõl, amelyet a katonai pszichiáter egy Jemenben élõ, az al-Kaidával szimpatizáló hitszónokkal, Anwar al-Awlakival váltott még a lövöldözés elõtt. A Washington Post címû lap úgy tudja, hogy az amerikai szövetségi nyomozóhivatal (FBI) legalább 18 levelet lefülelt. Ezekben állítólag titkos pénzmozgásokról is szó esik. Az FBI-nál és a hadseregnél is belsõ vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy az elektronikus levelek miatt miér nem indul nyomozás még Hasszan õrnagy ámokfutása elõtt.

Ezek is érdekelhetik