Friss hírek

2009.11.30. 21:09

Politikai gyilkosságok, kínzások és zsarolások vádjai koszovói albán politikusok ellen

<p>Politikai gyilkosságokkal, kínzásokkal és zsarolással vádolják a Koszovóban kormányon lévõ egyik párt több tagját. Ezt hétfõn közölte az Európai Unió Koszovóban mûködõ rendõri és igazságügyi missziója (EULEX), amely szerint az ügy leleplezõjét kihallgatták hétfõn, Pristinában.</p>

Az albán férfi a nemzetközi erõk állítása szerint bevallotta, hogy gyilkosságokat követett el, és merényleteket tervezett koszovói albán politikusok és háborús bûnök szemtanúi ellen. Yves de Kermabon, az EULEX vezetõje azt mondta, hogy beidézték a férfit, aki a kihallgatás közben vallomást tett. Többet azonban nem árult el az ügyrõl.

Az EULEX állítólag októberben kapott egy videót, amelyben a férfi feltárja az ügy több részletét. A koszovói média közzé is tette a Nazim Bllaca-nak nevezett bérgyilkos vallomását, amelyben azt állítja: volt koszovói albán gerillaparancsnokok utasították, hogy végezzen ki olyan albánokat, akik feltehetõleg együttmûködtek a szerb rezsimmel a háború idején, öljön meg olyan albánokat, akik politikai riválisai a volt parancsnokoknak, és olyanokat, akik bûntettek szemtanúi voltak, ezért tanúskodhatnak.

A média szerint Bllaca, bevallotta, hogy 17 gyilkosságban õ maga is részt vett. Vallomása szerint a bûncselekményeket a Koszovói Demokratikus Párt magas beosztású tagjai, köztük Hashim Thaci kormányfõ megbízásból követték el. A múlt héten hasonló vádakat hangoztatott a koszovói parlament egyik bizottsági elnöke is. Thaci pártja kategorikusan tagadja a vádakat.

A szerb fennhatósággal, illetve a szerb erõkkel szembeszálló egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) ellen már régóta tartják magukat súlyos vádak, amelyek szerint háborús bûntetteket követettek el a koszovói albán gerillák is a háború idején. Az Interpol jelentése szerint az UCK-t nagyrészt a kábítószer-kereskedelembõl származó pénzbõl fegyverezték fel 1996 és 1999 között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!