Friss hírek

2009.11.09. 10:04

Policy Solutions: EP képviselõk a politikai show-tól az EU-költségvetésig

<p>Politikai show-mûsor a Jobbiktól, uniós költségvetés a Fidesztõl, teljes erõbedobás az MSZP-tõl - ezek jellemzik a magyar Európai Parlamenti képviselõk munkáját októberben a Policy Solutions hétfõn közzétett jelentése szerint. A közpolitikai tanácsadó intézet havi rendszerességgel vizsgálja az EP képviselõk munkáját és teszi közzé eredményeit.</p>

Az elemzés szerint a fideszes Surján László az EP történetében az elsõ olyan kelet-európai képviselõ, aki jelentéstevõként az Európai Unió költségvetésérõl szóló parlamenti jogszabályhozatalt vezeti. A válságkezelõ szándékú, Surján által beterjesztett költségvetést elsõ olvasatban már el is fogadta az Európai Parlament. Párttársa, Gál Kinga pedig elérte, hogy az EP novemberi plenáris ülésén napirendre kerüljön a szlovák nyelvtörvény vitája.

A szocialista delegációból Göncz Kinga két jelentéstevõi megbízatást kapott, a sokáig biztos-jelöltként is emlegetett Herczog Edit pedig egyszerre kilenc különbözõ jogszabály-tervezeten dolgozik. Az MSZP-s delegációvezetõ, Tabajdi Csaba - árnyék-jelentéstevõként - pedig az EU mezõgazdasági termékeinek minõségi szabályozásával kezdett el foglalkozni.

A jobbikos Morvai Krisztinának októberben rekordszámú, 13 plenáris felszólalása volt. A Policy Solutions szerint a vita témájától függetlenül szinte minden alkalommal a 2006. õszi, magyarországi eseményekrõl beszélt. "A három jobbikos képviselõ közül jól láthatóan Balczó Zoltán viszi a komolyabb szakmai ügyeket, míg Morvai Krisztina és Szegedi Csanád csinálja a politikai show-t" - áll a közpolitikai tanácsadó intézet jelentésében.

Bokros Lajos, az MDF képviselõje két jelentésnek lesz az opponense, de emellett a magyar Országgyûlésben is igen aktív volt, mint EP képviselõ: 12 pontból álló konkrét gazdaságpolitikai tervet vázolt fel a hazai költségvetési vitában.

Ezek is érdekelhetik