Friss hírek

2009.11.10. 17:14

Ösztöndíjjal növeli az ápolói létszámot a fõváros

<p>Megkapták az új budapesti ápolói ösztöndíj odaítélésérõl szóló okmányokat a Raoul Wallenberg Humán TISZK diákjai kedden. Horváth Csaba fõpolgármester-helyettes közleményében azt írja: a jeles tanulók akár havi 25 ezer forint támogatást is kaphatnak. Az ösztöndíjban részesülõ diákok vállalják, hogy az iskola elvégzése után egy évig a fõvárosi önkormányzat fenntartásában lévõ kórházak egyikében vállalnak munkát.</p>

Horváth Csaba még július közepén jelentette be az új budapesti ápolói ösztöndíj programot. Eszerint évente 10 millió forintot különítenek el a hiányszakmát tanuló diákok számára, akik teljesítménytõl függõen 10 és 25 ezer forint közötti összeget kaphatnak havonta. A támogatás egyik célja az ápolói szakma vonzóvá tétele, a másik pedig az egészségügyben meglévõ súlyos munkaerõhiány csökkentése - fogalmazott a fõpolgármester-helyettes. A program értelmében az ösztöndíjas diákok vállalják, hogy az iskola elvégzése után egy évig a fõvárosi önkormányzat által fenntartott kórházak valamelyikében dolgoznak.

Horváth Csaba arra is felhívta a figyelmet: tavaly egész Magyarországon 60-an szereztek középfokú ápolói képesítést, közülük Budapesten alig egy tucatnyian. Emlékeztetett: a 90-es években csak a fõvárosban csaknem 400-an végeztek évente a szakiskolákban. A fõpolgármester-helyettes szerint szinte az összes fõvárosi kórházban létszámhiány van, a következõ években pedig akár az ezret is elérheti a nyugdíjkorhatárt elérõ ápolók száma. A fõvárosi önkormányzat fenntartásában lévõ kórházakban egyébként 8110 szakdolgozót foglalkoztatnak, ami azt jelenti, hogy a létszámterv csak 90 százalékban teljesül.

Ezek is érdekelhetik