Friss hírek

2009.11.28. 08:39

Négy szlovákiai megyében választanak megyei elnököket

<p>A nyolc közül négy szlovákiai megyében tartanak szombaton megyeielnök-választást. Elemzõk szerint belpolitikai tétje is van a voksolásnak. A két héttel ezelõtti elsõ fordulóval együtt erõfelmérésnek tekintik a jövõ évi választások elõtt.</p>

Szlovákiában a megyei képviselõk választása egyfordulós, a testületek összetétele november 14-én eldõlt. A megyei elnökök választása ott kétfordulós, ahol az elsõ körben egyik induló sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. Két héttel ezelõtt a nyolc szlovákiai megye közül négyben dõlt el az elnökválasztás: háromban Robert Fico kormányfõ pártja, a szociáldemokrata Smer ((szmer)) jelöltjei gyõztek - több kisebb párt támogatását élvezve. A negyedik megválasztott elnök, Nagyszombat megyéé egy kis pártot vezet, de õ is közel áll Ficóékhoz.

A második körben az ellenzéknek a hagyományosan inkább jobboldali Pozsony megyében van esélye a gyõzelemre. Ott Mikulá¹ Dzurinda ((mikulás...)) kétszeres volt kormányfõ pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió jelöltje szerezte a legtöbb voksot az elsõ fordulóban. Pavol Fre¹ót ((Pavol Freso)) jobbközép koalíció támogatja, köztük a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is. Mögéje sorakozott fel a második fordulóra a Híd párt is, amelyet zömmel az MKP-ból kivált politikusok alapítottak idén nyáron. (A Hídnak az elsõ körben még saját jelöltje volt.) Besztercebánya, Trencsén és Eperjes megyében is a Fico-párt jelöltje verseng a Dzurinda-pártéval.

Mivel az elsõ körben Eperjes megyében szavazatvásárlás-gyanús esetek is voltak, a rendõrség fokozottabb járõrözést ígért.. A szavazóhelyiségek reggel hétkor nyitottak (egy helyen hat órakor) és este tízkor zárnak. A nem hivatalos eredmények éjjel várhatók.

Ezek is érdekelhetik