Friss hírek

2009.11.04. 13:19

MSZP: több tízezer forintot spórolhatnak a családok a távfûtésen

<p>75 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni távfûtésre egy átlagos budapesti panellakásnak éves szinten jövõre, mint idén az MSZP számításai szerint. Burány Sándor, az MSZP fõvárosi elnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: az újabb áfa-csökkentés és a panelházak korszerûsítése olcsóbbá teszi a távhõt, az egyenletes díjfizetési rendszer bevezetésével pedig megszûnik a kiugróan magas számla a téli hónapokban.</p>

Burány Sándor azt mondta: a panelban élõk legnagyobb problémája, hogy magas a fûtés, a melegvíz és a távhõ költsége, ráadásul az elfogyasztott mértéket nem mérhetik és szabályozhatják igény szerint a lakók. A politikus emlékeztetett: a fõvárosban idén egyszer már 5 százalékkal csökkent az alapdíj és 30 százalékkal a távhõ, ami átlagosan 60 ezer forint megtakarítást jelent egy-egy családnak. Az MSZP fõvárosi elnöke szerint idén januárban egy 52 négyzetméteres panellakásban 260 ezer forintot fizettek évente, ami mostanra 208 ezer forintra mérséklõdött. Emlékezetett: az Országgyûlés kedden elfogadta, hogy a távhõ áfa-kulcsa a mostani 18 százalékról 5 százalékra változzon, ami azt jelenti, hogy jövõ januártól már csak 185 ezer forint lesz az éves számla.

Burány Sándor egyébként csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a Fidesz a szavazáson nem támogatta az áfa-csökkentést.

A politikus arról is beszélt: az egyenletes havidíj bevezetésével megszûnik az eltérés a téli és a nyári hónapok számlája között, vagyis aki él a lehetõséggel, az havonta azonos összeget fizethet be. Errõl egyébként még szeptemberben döntött a Fõvárosi Közgyûlés. Az áfacsökkentés a szocialista képviselõ szerint azt jelenti, hogy a részszámla 17 ezer forintról 15 ezerre mérséklõdik.

Pál Tibor, az MSZP országgyûlési képviselõje azt mondta: a hõdíjból újabb 30 százalékot lehet megtakarítani azokban a házakban, ahol elvégzik a külsõ szigetelést és a nyílászárók cseréjét. A politikus arról számolt be, hogy a 2008-as panelkorszerûsítési pályázat most zárult le. Erre országosan 3504 pályázat érkezett, ami 198200 lakást érint. A programra 35 milliárd forint jut, ebbõl 21,5 milliárdot már odaítéltek. A képviselõ elmondta: Budapestrõl 452 pályázat érkezett, ami 39400 lakást érint, a felújítás forrásigénye pedig 7,6 milliárd forint. A legaktívabb kerületek egyébként a XIV., a XIII., a XV. és a XI. voltak.

László Tamás, a Fidesz országgyûlési képviselõje közleményben reagált az elhangzottakra. A politikus úgy fogalmaz: több mint egy év kellett ahhoz, hogy a szocialisták végre felsorakozzanak a Fidesz kezdeményezése mögé, és így 5 százalékra csökkenhessen a távhõ áfája. Több tízezer forint felesleges kiadástól kímélhették volna meg a családokat, ha elõbb lépnek. László Tamás szerint felháborító, hogy amit Bajnai Gordon kormányfõ és a szocialisták egyik kezükkel adnak, azt a másikkal többszörösen visszaveszik. Indoklása szerint az áfa-csökkentés 17 milliárd forintot hagy az embereknél, a fûtéskompenzációra szánt pénzt azonban 55 milliárddal csökkentik, ennyit vesznek el a rászoruló családoktól. Ezt hívják átverésnek - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Ezek is érdekelhetik