Friss hírek

2009.11.13. 14:49

MSZP: A Fidesz a levegõbe beszél

<p>A levegõbe beszél Cser-Palkovics András és a Fidesz, amikor a KSH adatait próbálja értelmezni - így reagált közleményében Szollár Domokos kormányszóvivõ az ellenzéki párt helyettes szóvivõjének péntek délelõtti sajtótájékoztatására. A kormányszóvivõ szerint a Fidesz nem érti, vagy ami még rosszabb, nem akarja megérteni a gazdasági folyamatokat, és rémhíreket gerjeszt, katasztrófát vízionál.</p>

Szollár Domokos úgy véli, aki követi a gazdasági elemzéseket, annak egyáltalán nem meglepõek a napvilágra került adatok. Ugyanis korábban is azt jelezte a kormány, hogy a második és harmadik negyedévre éri el a magyar gazdaság a mélypontot. A magyar gazdaság visszaesése mögött pedig fõleg a világgazdasági válság és az export piacok visszaesése áll.

Amit a kormány tehet, hogy szigorú gazdasági és fiskális politikával kordában tartja a kiadásokat - írja a kormányszóvivõ, hozzátéve: a kormány ezt meg is teszi.

A harmadik negyedévben a GDP az elõzõ negyedévhez képest 1,8 százalékkal csökkent. Az egy évre visszatekintõ GDP csökkenés a harmadik negyedévben 7,2 százalék volt, míg ez a második negyedévben 7,5 százalékot tett ki. Az adat egyébként mind a negyedéves, mind az éves szintû összehasonlítást nézve kedvezõbb, mint a második negyedévi teljesítmény - írja Szollár Domokos.

A negyedik negyedévben már elindultak a kedvezõbb folyamatok. Ráadásul decemberben esedékes a társasági adó befizetése, ami kedvezõ irányba mozgatja a GDP alakulását. Ezek figyelembe vételével a kormány által korábban elõrejelzett módon alakul a bruttó hazai termék alakulása és idén 6,7%-kal zsugorodik a gazdaság - olvasható a közleményben.

A kormány feltételezése szerint a GDP alakulás mögött elsõsorban az áll, hogy a nettó export kedvezõ helyzete javította a bruttó hazai terméket, viszont a fogyasztás továbbra is alacsony szintû, és a beruházások terén sem indult meg némi kedvezõ változás. A pénteken nyilvánosságra hozott nemzetközi adatok erõteljesebben mutatják azt, hogy az unió meghatározó országai lassan túljutóban vannak a recesszió mélypontján. "Ez bíztató Magyarország számára is, hiszen a magyar gazdaság nagyon szorosan kapcsolódik ezekhez az országokhoz, és anélkül a helyzet aligha tud javulni, hogy ha ezekben az országokban nem indul meg a növekedés" - zárul a közlemény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!