Friss hírek

2009.11.11. 20:54

Megnyílt a magyar "CSI-helyszínelõk" labor

<p>Világviszonylatban is a legmodernebb technikát alkalmazó bûnügyi DNS-laboratórium nyílt Budapesten szerdán. A molekuláris labor a Bûnügyi Szakértõi és Kutatóintézet (BSZKI) számára, az építõ GenoID Kft.-vel együttmûködésben készült. A BSZKI-nál évente több mint 3000 bûnjel mintából nyerik ki, és analizálják a bûnözõk azonosítását lehetõvé tevõ genetikai örökítõanyagot.</p>

A GenoID Kft. által felépített új laboratórium a létezõ legmodernebb technológiát és a legmagasabb fokú automatizáltságot képviseli, és jelentõsen növeli a BSZKI jelenlegi kapacitását - közölték a beruházók. A GenoID az ez évi közbeszerzési eljárás nyerteseként a laborépítés mellett három évre évi tízezer úgynevezett adatbázis-minta feldolgozását is elvégezheti.. Az adatbázis-mintákat a gyanúsítottaktól veszik le a bûnüldözõ szervek a törvényi elõírásoknak megfelelõen.

A 16 kamerával, írisz azonosító-beléptetõrendszerrel védett laboratóriumban automatizált robotrendszerrel történik a bûnelkövetõk azonosítását lehetõvé tevõ genetikai örökítõanyagok kinyerése, analizálása akár egy hajszálból, cigarettacsikkbõl, ruhadarabból.

A világ több mint 75 országában készítenek adatbázist, amely bûnözõk DNS-mintáját tartalmazza, az adatbázisokat a jövõben az Európai Unió országai meg fogják osztani egymással. A magyarországihoz hasonlóan több más tagállamban is bevonnak a munkába civil cégeket. A DNS-adatbázis az elkövetõktõl levett szájnyálkahártya mintából készül és a DNS olyan szekvenciáit tartalmazza, amelyek egyedi módon azonosítják a személyeket, azonban semmilyen egészségügyi információt nem tartalmaznak. A minta egyébként nem csak a bûnösség, de az ártatlanság bizonyítéka is lehet.

Ezek is érdekelhetik