Friss hírek

2009.11.20. 15:24

LABDARÚGÁS - Kétszáz meccs érintett a bundabotrányban, Magyarországon is vizsgálnak 13 találkozót

<p>Kilenc európai országban körülbelül 200 labdarúgó mérkõzés érintett a nemzetközi bundabotrányban. A bochumi ügyészek péntek délutáni sajtótájékoztatójukon elmondták: legalább három Bajnokok Ligája és 13 magyar NB I-es bajnoki mérkõzést vizsgálnak.</p>

A gyanúba keveredett összecsapásokat Németországban, Belgiumban, Svájcban, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában, Törökországban, Magyarországon és Ausztriában játszották, és az ügyészek szerint a bûnözõk több millió eurót profitáltak az ügyletekbõl.

Tizenkét Európa Liga találkozó - korábban UEFA-Kupa -, egy U21-es Európa-bajnoki selejtezõ és négy német másodosztályú mérkõzés is belekeveredett a bundabotrányba. A rendõrség csütörtökön összesen 50 razziát tartott Németországban, Nagy-Britanniában, Svájcban és Ausztriában, és 15 embert tartóztattak le Németországban, kettõt pedig Svájcban. A rajtaütések során több mint egy millió eurót foglaltak le.

Azzal gyanúsítják õket, hogy befolyásolták a meccseket, majd fogadásokat tettek Európában és Ázsiában. Az ügyészek szerint a játékosokat, edzõket és bírókat pedig megvesztegették az elkövetõk.

A csütörtöki letartóztatások során elfogtak két Berlinben élõ horvát állampolgárt, Ante és Milan Sapinát, akik a 2004-es német bundabotrány kulcsszereplõi voltak.

A magyar hatóságokat egyelõre még nem értesítették a németek. "A rendõrség Nemzetközi Bûnügyi Együttmûködési Központjához mostanáig nem érkezett ezzel kapcsolatban megkeresés" - mondta a Független Hírügynökségnek az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) szóvivõje, Makula György.

Ezek is érdekelhetik