Friss hírek

2009.11.10. 12:34

Külügyminiszter: "Kezelhetõvé tettük a magyar-szlovák konfliktusos témákat"

<p>"Lényegesen enyhült a magyar-szlovák viszony" a nyár óta, "a két konfliktusos témát kezelhetõvé tettük" jelentette ki kedden a külügyminiszter. Balázs Péter a parlament külügyi bizottsága elõtt számolt be a két ország viszonyáról.</p>

A konfliktusosnak minõsített két ügy a magyar államfõ, Sólyom László augusztus 21-i szlovákiai kitiltása és a szlovák államnyelvtörvény módosítása volt.

Balázs Péter emlékeztette a parlamenti képviselõket, hogy szeptemberben Szécsényben a két kormányfõ megállapodott a viták rendezésérõl, a két külügyminiszter pedig New Yorkban és Besztercebányán tárgyalt a szécsényi megállapodás megvalósításáról. Magyarország Sólyom László kitiltása miatt elindította az Európai Bizottságnál a Pozsony elleni kötelezettségszegési eljárást.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke üdvözölte a kötelezettségszegési eljárás október 12-i elindítását, de egy kicsit késeinek minõsítette. A miniszter azt válaszolta, hogy az eljárás megindítása elõtt meg kellett várni az érintettek válaszait, ezenkívül a beterjesztés egy vaskos jogi szakdolgozat, amelynek az elkészítéséhez szintén idõ kellett.

Balázs Péter szerint jónak bizonyult, hogy a magyar fél bevonta a nyelvtörvényrõl folyó tárgyalásokba az EBESZ-t. "Bevált, hogy nemzetközi felügyeletet vontunk be, ez fegyelmez és elõrevisz" - mondta.

Németh Zsolt aggasztónak minõsítette, hogy értesülései szerint a szlovák fél már megküldte a nyelvtörvény végrehajtási utasításának tervezetét az EBESZ-nek, de nem küldte meg Magyarországnak és a szlovákiai magyar pártoknak. Németh szerint "helyzet van", mert "Szlovákia a hét végére már nyilvánosságra is hozhatja a végrehajtási utasítást, pedig meg sem kezdte róla a konzultációt". Ez Németh szerint megkérdõjelezi a szécsényi találkozó jóhiszemûségét és eredményességét.

A külügyminiszter azzal válaszolt, hogy a szlovák kormányzat nem egységes, a külügyminisztérium együttmûködõbb, a kulturális minisztérium (amely a nyelvtörvény végrehajtásáért felel) nem.

Németh Zsolt kijelentette, hogy "ha napokon belül nem lesz fordulat (a nyelvtörvény kérdésében) , akkor Magyarországnak újra a nemzetközi szervezetekhez kell fordulnia".

Ezek is érdekelhetik