Friss hírek

2009.11.26. 10:34

KLÍMA - Kína számszerû ígéretet tett a széndioxid-kibocsátás csökkentésére

<p>Kína csütörtökön bejelentette, hogy 2020-ra 40-45 százalékkal csökkenti az egységnyi GDP-növekedéshez társuló széndioxid-kibocsátást. A csökkentést a 2005-ös szinthez képest számítják. Ez az elsõ eset, hogy Kína konkrét számszerû formában tesz valamilyen ígéretet a klímavédelemre.</p>"Ez önkéntes lépés, amelyet a kínai kormány az ország helyzetébõl kiindulva tesz, és fontos hozzájárulás a klímaváltozás (hatásainak) kezelésére irányuló globális erõfeszítésekhez" - szól az Államtanács (kormány) közleménye, amelyet csütörtökön ismertetett az Új Kína állami hírügynökség.

Ez a közlemény az elsõ, konkrét számot tartalmazó ígéret, amely Peking részérõl elhangzott a decemberi koppenhágai klíma-világértekezlet elõtt.

Nem sokkal a kínai bejelentés elõtt közölte a Fehér Ház, hogy Barack Obama elnök Koppenhágában 17 százalékos széndioxid-kibocsátási csökkentést fog ígérni.

A magasnak látszó amerikai és kínai számadatok mögött azonban nem túl jelentõs konkrétum rejlik. Az Egyesült Államok nem 1990-hez képest számolja a széndioxid-csökkentést, ahogy a világ más országai, hanem csak a 2005-ös szinthez képest.

De 2005-ben az amerikai üvegházhatású gázok kibocsátása 16,3 százalékkal volt magasabb, mint 1990-ben. Vagyis 1990-hez képest számítva az amerikai ígéret nulla. Az Európai Unió 2020-ra 20 százalékos kibocsátáscsökkentést vállal 1990-hez képest, de kész 30 százalékra is, ha a világ többi országa is csatlakozik hozzá.

Ha Kína azt vállalja, hogy egységnyi GDP-növekedést 40-45 százalékkal kisebb CO2-kibocsátással fog megvalósítani, mint 2005-ben, az még mindig az üvegházhatású gázok termelésének növelését jelenti.

Kína ma a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátója, a második pedig az Egyesült Államok. Ezért a két ország viselkedése kritikus lesz a koppenhágai értekezlet kimenetele szempontjából.

Koppenhágában a 2012 utáni idõszakra kellene széndioxid-csökkentési egyezményt kötni, mert a ma érvényes kiotói ENSZ-jegyzõkönyv csak 2012-ig ír elõ kötelezettségeket.

Az Egyesült Államok nem ratifikálta és nem tartja be a kiotói jegyzõkönyvet.

Kína és más fejlõdõ országok számára a kiotói egyezmény nem írt elõ kötelezettséget.

Kínának, Indiának és más fejlõdõ országoknak az az álláspontjuk, hogy a globális felmelegedést a fejlett nyugati államok idézték elõ, ezért az õ dolguk most a klímavédelmet finanszírozni. A fejlõdõ országok eddig nem voltak hajlandók konkrét számszerû csökkentést vállalni az üvegházhatású gázok kibocsátása kérdésében.

A gazdag országok pedig azt mondják, hogy most már a fejlõdõ államoknak is részt kell vállalniuk az erõfeszítésekbõl.

Ezek is érdekelhetik