Friss hírek

2009.11.26. 13:54

KLÍMA - A dán sajtó langyosan fogadta, hogy Obama ellátogat a koppenhágai értekezletre

<p>A dán sajtó ugyan üdvözölte csütörtökön, hogy Barack Obama amerikai elnök ellátogat a decemberi koppenhágai klímavédelmi világértekezletre, de kritizálta a látogatás idõzítését.</p>

Obama "a helyet jól választotta meg, de az idõpontot nem" - írta a konzervatív Jyllands-Posten elsõ oldalas elemzésében. A lap bírálta, hogy Obama akkor jön a dán fõvárosba, amikor "egyetlen más világvezetõ sem lesz ott".

Az amerikai elnök december 9-én jelenik meg a klímaértekezleten, Oszlóba menet, ahol december 10-én átveszi a Nobel-békedíjat.

Ez olyan, mintha "valaki szerdán jönne, holott a szombat esti partira van meghívása", fogalmaz a lap.

A klíma-világértekezlet december 7-18-án lesz. A dán miniszterelnök, Lars Lökke Rasmussen december 17-re és 18-ra hívta meg 191 ország állam- vagy kormányfõjét magas szintû tárgyalásokra. A vezetõknek a csúcs utolsó napjára politikailag kötelezõ megállapodást kellene tetõ alá hozniuk a klímavédelemrõl.

A Politiken címû balközép napilap szerint a klímatárgyalások "központi szereplõje" egy héttel a többi világvezetõ elõtt jön Koppenhágába, azért, hogy "mentse a tekintélyét", ha a végsõ tárgyalásokon nem születik megállapodás. A lap a Concito zöld elemzõ és tanácsadó intézet vezetõjét, Martin Lidegaardot idézi, aki azt mondja: Obama a biztonság kedvéért nem lesz Koppenhágában akkor, amikor a tárgyalások esetleg kudarcot vallanak".

Ezek is érdekelhetik