Friss hírek

2009.11.15. 06:04

Keresztféléves képzések - hétfõ éjfélig lehet jelentkezni

<p>Hétfõig jelentkezhetnek a felsõoktatásba azok, akik 2010 februárjától szeretnének egyetemre, fõiskolára járni. A papírok leadási határideje 2009. november 15., de mivel ez munkaszüneti napra esik, november 16-án éjfélig még lehet jelentkezni a jövõ évi keresztféléves képzésekre. Ezekbõl összesen több mint ezret hirdettek meg az idén.</p>

A 2010. februárban induló alapképzésekre azok jelentkezhetnek, akiknek már van érettségi bizonyítványuk, míg mesterképzésekre a felsõfokú oklevéllel rendelkezõk mellett azok is pályázhatnak, akik valamelyik alapképzési szakon 2010 januárban szerzik meg a felsõfokú végzettséget, és január 4-ig beküldik az errõl szóló igazolást is.

A 2010. évi keresztféléves eljárásban 35 intézmény 92 kara összesen 1037 lehetõséget hirdetett meg. Ebbõl 764 mesterképzés, amelyeket államilag támogatott és költségtérítéses formában is lehet választani. A jelentkezõket a felsõoktatási intézmények saját felvételi szabályzatukban meghatározott felvételi pontszámítás alapján rangsorolják, amelyrõl a "Felsõoktatási felvételi tájékoztató - 2010. februárban induló képzések" címû kiadvány számol be részletesen.

Jelentkezni kétféleképpen lehet: papír alapú jelentkezési lapon vagy elektronikusan. A szokványos jelentkezési lap a felvételi tájékoztatóban megtalálható, de ingyen is be lehet szerezni az Educatio Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán (a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban), valamint az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain és a képzéseket meghirdetõ felsõoktatási intézményekben. A jelentkezõk a www.felvi.hu oldalról elérhetõ e-felvételi segítségével elektronikusan is pályázhatnak. Ez nemcsak egyszerûbb és gyorsabb, de jelzi is, ha valamit elrontott a diák - emlékeztet az Educatio szerdai közleményében.

Az eljárás 9 ezer forintba kerül, amiért három jelentkezési helyet lehet megjelölni. A további helyekért 2-2 ezer forintos kiegészítõ díjat kell fizetni. A felsõoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján az alkalmassági, gyakorlati vizsgáért, mesterképzésben felvételi vizsgáért intézményi eljárási díjat is (maximum 4 ezer forintot) kérhetnek. Errõl bõvebb információ a Felvételi Tájékoztatóban valamint a www.felvi.hu Egyetemek, fõiskolák menüpontjában található.

Ezek is érdekelhetik