Friss hírek

2009.11.02. 12:44

Idén már nem lesznek új metrókocsik a 2-es metró vonalán

<p>A korábbi tervekkel ellentétben novemberben már biztosan nem állhatnak forgalomba az új, Alstom-féle metrókocsik a 2-es metró vonalán. A legkorábban 2010 elsõ negyedévében gurulhatnak utasokkal az új szerelvények. Korábban novemberre tervezték a fogalomba állítást, de az Alstom és a BKV is többlet-költség igényekkel jelentkezett, a Nemzeti Közlekedési Hatóság pedig különbözõ hiánypótlásokat kért a típusengedélyezéshez. A legújabb tervek szerint egyébként decemberben már közlekednének az új kocsik: éjjel, üzemszünetben és utasok nélkül.</p>

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, a BKV 2006. május 30-án írta alá az új szerelvények tervezésére, gyártására és szállítására vonatkozó szerzõdést az Alstom Transporttal. A 2-es metró vonalán 22 darab, 5 kocsiból álló szerelvényt állítanak be, az épülõ 4-es metró vonalán pedig 15 darab, 4 kocsiból álló teljesen automata szerelvény jár majd. A kocsik 65 milliárd forintba kerülnek. Augusztusban még arról volt szó, hogy novemberre forgalomba állhatnak az új szerelvények.

Közben a budapesti 2-es metróvonalra érkezõ új metrószerelvények késése miatt a BKV, a 4-es metróvonal megépítésébõl adódó késés és a szerelvények gyártásának átütemezése, illetve garanciális idõszakuk meghosszabbítása miatt az Alstom nyújtott be többletköltség igényt. A tárgyalások tartanak, de hogy mennyivel nõ az összköltség, azt nem tudni még. Csúszott az engedélyeztetési eljárás is és a tûzoltóság is emelt kifogásokat, mert az új szerelvényekhez nem illeszkednek a meglévõ emelõik, amiket baleset esetén - például ha valaki a metró alá ugrik - kell bevetni. A Független Hírügynökség információi szerint egyébként ez a kérdés közben megoldódott, mert legyártották az emelõkhöz szükséges kiegészítõ eszközöket, amiket hamarosan kipróbálnak.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV Kommunikációs igazgatója a Független Hírügynökség kérdésére hétfõn elmondta, hogy most úgy áll a helyzet, hogy az új kocsik legkorábban 2010 elsõ negyedévében állhatnak forgalomba. A tervek szerint azonban decemberben már éjszakánként, üzemszünetben, vagyis az utasforgalmon kívül, próbaképpen járnának a kocsik.

Az NKH a Kiemelt Ügyek Igazgatósága Vasúti Hatósági Fõosztály vezetõjének tájékoztatása alapján azt közölte a Független Hírügynökséggel, hogy az M2 vonalra szállítandó metró jármûvek típusengedélyezési eljárása még tart. November 10-ig kell a gyártónak bizonyos hiánypótlásokat teljesítenie, és azt követõen indulhat meg a hatóság reményei szerint az ügy érdemi, tényleges vizsgálata. Azt, hogy milyen hiányosságokat kell pótolni, az NKH a folyamatban lévõ eljárásra hivatkozva nem árulta el.

A típusengedélyezési eljárás sikeres lezárása után a sorozatjármûveket az NKH-nak egyenként üzembe kell helyeznie, és csak azután kerülhetnek utasforgalomba. Az NKH az érdemi döntés meghozataláig nem ad további információt az ügyben.

Ezek is érdekelhetik