Friss hírek

2009.11.13. 17:59

Hiller István szerint még nem kritikus az iskolabezárások miatt kimaradt tanítási napok száma

<p>Korai az iskolai tanév meghosszabbításán gondolkozni az újinfluenza miatt, de szükség esetén megvan az ehhez szükséges mechanizmus - mondta Hiller István oktatási miniszter pénteken újságírók elõtt. Hozzátette: az iskolák fenntartóival kellene tárgyalni, ha nagyobb méretet öltene a járvány, a tanév végének kitolásához pedig miniszteri rendelet kellene.</p>

Egyelõre nem éri el a kritikus határt az oktatási intézmények bezárása a H1N1 vírus miatt, így szükségtelen az oktatási miniszternek rendelkezni a tanév meghosszabbításáról - mondta Hiller István. Hozzátette: ha súlyosbodik a helyzet, akkor lehetõség megvan rá a lehetõség. Ha az országban mindenhol nagy arányú megbetegedések lennének, akkor az intézmények fenntartóival kellene egyeztetni a folytatásról és miniszteri rendeletet hozni. Hangsúlyozta: a jelenlegi még nem az az eset, amikor erre szükség van, de a mechanizmus megvan rá.

A tárcavezetõ arról is beszélt: naponta egyeztet az egészségügyi tárcával és a tisztifõorvosi szolgálattal az aktuális helyzetrõl, az oktatási intézmények vezetõit pedig a napokban levélben tájékoztatja a védõoltással kapcsolatos tudnivalókról. Hozzátette: arra kéri a kollégákat, hogy tegyenek eleget az egészségügyi szervezetek felhívásainak.

A Népszava korábban arról írt, hogy Hiller István elképzelhetõnek tartja Hiller, hogy meg kell hosszabbítani a tanévet az influenza-járvány miatt. Az ország ugyan hónapok óta próbál felkészülni a járványra, de a vírus olyan gyorsan terjed, hogy egyre több oktatási intézményt be kell zárni.

Ezek is érdekelhetik