Friss hírek

2009.11.30. 18:44

Három év börtönt kapott az újnáci cseh rockénekes

<p>Három év börtönre ítélt egy cseh bíróság egy ismert cseh rock-zenészt. Michal Moravec ellen az volt a vád, hogy újnáci propagandát terjesztett - közölte hétfõn a CTK, cseh nemzeti hírügynökség.</p>

A délnyugat-csehországi Ceske Budejovice regionális bírósága lényegében fenntartotta az elsõfokú bíróság júliusban hozott ítéletét. Moravec az Emporium nevû együttes énekese. Az Emporium "Az akarat diadala" címmel adott ki több száz példányban CD-t, és Michal Moravec nyíltan hangoztatta, hogy így tisztelegnek az 1934-es nürnbergi nemzetiszocialista pártkongresszus elõtt, amelyrõl Leni Riefenstahl forgatott filmet ezzel a címmel.

Amikor a nyáron elítélték az énekest, a bíró azt mondta, hogy "veszélyes bûntettet követett el". Az album dalai egyikének szövege például ez: "Európa háborúra szólít, harcra egy nemzetért..., mert a fehér forradalom az egyetlen megoldás."

2008 áprilisa és 2009 februárja közt 11 koncertet adott Csehországban az együttes, és azokon Moravec nyíltan hirdette rajongását a nácizmus iránt. A cseh rendõrség a koncertek fõbb szervezõit és más zenészeket is õrizetbe vett az év elején. Köztük néhányan, így Morvec is, kapcsolatban vannak a Nemzeti Ellenállás elnevezésû szélsõjobboldali mozgalommal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!