Friss hírek

2009.11.06. 14:49

Halálbüntetések egy albínó megölése miatt Tanzániában

<p>Kötél általi halálra ítélt négy embert egy tanzániai bíróság, amiért megöltek egy albínó férfit, hogy testrészeit varázslóknak adják el - írta pénteken a CNN internetes oldala. Az elmúlt két évben több mint ötven albínót, köztük gyerekeket öltek meg Tanzániában, mert varázserõt tulajdonítanak testrészeiknek, amelyekbõl szerencsét hozó amuletteket készítenek törzsi varázslók.</p>

A négy vádlottat egy ötvenéves albínó férfi megöléséért ítélték kötél általi halálra - írta a CNN egy tanzániai rendõrtisztre hivatkozva. A Tanzánia északi részén található Shinyanga régióban történt gyilkosságot azért követték el, hogy megszerezzék a férfi testrészeit, amelyeknek varázserõt tulajdonítanak.

Lucca Haule Tanzánia rendõrfõkapitány-helyettese a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy eddig hét embert ítéltek halálra albínók megölése miatt, és tucatnyian várnak még perükre. Két éven belül több mint ötven albínót öltek meg az afrikai országban.

Az ország elnöke 2007 áprilisában utasította a rendõrséget, hogy kutassák fel a gyilkosságokért és a csonkításokért felelõs kuruzslókat. Azt is elrendelte, hogy regisztrálják az országban élõ albínókat, mert állítása szerint így jobban meg tudják védeni õket. Becslések szerint a 39 milliós kelet-afrikai országban mintegy 17 ezerre tehetõ az albínók száma.

A rendõrség azonban elismerte, hogy csak nehezen tudják megállítani a gyilkosságokat, amelyek fõleg vidéki területeken történnek, ahova nem tudnak elég rendõrt vezényelni.

Az albínók támadóinak mindegy, hogy kiszemelt áldozatuk felnõtt vagy gyerek. Idén februárban például két embert vettek õrizetbe azzal a váddal, hogy meggyilkoltak egy 14 éves albínó lányt az afrikai ország Mwanza nevû északi régiójában. A gyanúsítottak között volt a lány apja is. A rendõrség szerint õ és még négy férfi betörtek a kislány szobájába, végeztek vele, majd levágták mindkét lábát.

Ezek is érdekelhetik