Friss hírek

2009.11.26. 15:44

FÕVÁROSI KÖZGYÛLÉS - MSZP: áremelés elõtt meg kell vizsgálni, hogy van-e tartalék a közmûcégekben

<p>A fõvárosi MSZP lehet tartalék a közszolgáltató cégekben, ezért nem javasoltak áremelést 2010-re - errõl Steiner Pál, a párt fõvárosi frakcióvezetõje beszélt a Fõvárosi Közgyûlés csütörtöki ülésének szünetében. Hozzátette: voltak szakmai szempontból hiányos pótkézbesített elõterjesztések, például a csatornadíj emelésérõl szóló javaslatnál nem vették figyelembe, hogy a csepeli szennyvíztisztító átadása utána fõvárosnak nem kell fizetnie a szennyvízbírságot.</p>

A szocialista frakció az elõkészítõ tárgyalások során hiányosságokat talált a díjemelési javaslatokkal kapcsolatban, ezért támogatta, hogy ezeket levegyék a napirendrõl - mondta Steiner Pál.. A frakcióvezetõ szerint a csatornadíjat 2004 óta folyamatosan emelni kellett volna és fel kellett volna készülni a csepeli szennyvíztisztító üzemeltetésének finanszírozására. Hozzátette: a díj nem követte a beruházási szándékot. Steiner Pál szerint azt sem vették figyelembe, hogy az üzemkezdet után már nem kell szennyvízbírságot fizetnie a fõvárosnak, de a javaslatból kimaradt ennek a finanszírozásra gyakorolt hatása.

A BKV kapcsán azt mondta: több új elem is belépett, ami miatt a díjemelés elmaradására szavaztak. Példaként említette, hogy a városüzemeltetési bizottság leszavazta az elõterjesztést, és azt az érvet is, hogy ha van tartalék a cégben, akkor ne a budapestieket terheljék a drágulással. Hozzátette: ez nemcsak a tömegközlekedési vállalatra vonatkozik, hanem a többi közmûcégre is. A politikus úgy fogalmazott: inflációt követõ áremelést elfogadtak volna.

Steiner Pál beszélt arról is, hogy a napirend elfogadása elõtt ötpárti találkozót kezdeményezett a frakcióvezetõkkel, de az egyeztetés eredménytelen volt. Hozzátette: csak a Fidesz számára kérdéses, hogy fennáll-e még a fõvárosi koalíció. Leszögezte: a szocialista párt önálló politikát folytat és csak szakmailag kiérlelt elõterjesztésekrõl tárgyal, akár az SZDSZ-szel, akár a Fidesszel.

Ezek is érdekelhetik