Friss hírek

2009.11.02. 07:44

Egységes kerékbilincselés novembertõl, türelmi idõvel

<p>November elsejétõl már hatályos a kerékbilincselésre és az autók elszállítására vonatkozó egységes és országos szintû szabályozás, ami az eddigi, önkormányzati szabályozást váltja fel. A rendelet azonban az új szabályok alkalmazásához felkészülési idõt ad az önkormányzatoknak, így 2010. december 31-ig lehetõség van a korábbi összegek kiszabására. Ezután azonban csak az új, egységes díjak alkalmazására lesz lehetõség. Az új rendelet szerint a kerékbilincs felrakása 11.500 forint, míg a kocsi elszállítása 14.500 forinttól 20.000 forintig terjedhet, attól függõen, hogy mekkora a település.</p>

Továbbra is azokra a kocsikra kerülhetnek kerékbilincsek, amelyek megsértik a KRESZ és a parkolás szabályait. Újdonság, hogy csak a fele díjat kell kifizetni, ha az autó tulajdonosa kerékbilincselés közben tér vissza a kocsihoz és megszünteti a szabálytalanságot.. Fele árat kell fizetni akkor is, ha a közterület-felügyelõk az elõírt két óránál legalább harminc perccel késõbb érkeznek a helyszínre. Egyáltalán nem kell fizetni akkor, ha ez az elõírtnál egy órával késõbb történik meg. A kocsit továbbra is csak akkor szállíthatják el, ha az veszélyezteti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot.

A közterületen, rendszám nélkül hagyott kocsi a figyelmeztetés elhelyezésétõl számított 30 napon túl szállítható el. Az autósok eligazodását a jövõben segíti majd, hogy a közterület-felügyelet az elszállítástól számított 30 percen belül az illetékes önkormányzat honlapján közzéteszi az autó rendszámát és az átvétellel kapcsolatos információkat. Ezzel kapcsolatban egyébként a közterület-felügyelet és a rendõrség is tájékoztatást ad.

2010. május 1-jétõl hatályba lép egy szabály, miszerint a közterület-felügyelõ az elszállított jármû helyére jól látható öntapadós tájékoztató matricát tesz a kocsi tárolóhelyének címével és telefonszámával. Ha a megküldött felszólítás ellenére nem veszi át a kocsit a tulajdonos fél éven belül, akkor a közterület-felügyelet eladhatja azt.

Az új szabályozás 2010. január 1-jétõl teszi lehetõvé, hogy az autós elérhetõsége bekerüljön a közúti közlekedési nyilvántartásba. Így az autó elszállítása elõtt a közterület- felügyelõnek egy alkalommal meg kell próbálnia értesíteni õt. Ha az üzemben tartó jelzi, hogy 15 percen belül a helyszínre érkezik, és az autóját elviszi, akkor a kerékbilincset nem teszik fel, és nem szállítják el a kocsit sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!