Friss hírek

2009.11.24. 11:24

EGÉSZSÉG - AIDS - csökkent a friss fertõzések száma

<p>Csaknem 60 millió ember fertõzõdött meg az AIDS betegséget okozó HIV vírussal, amióta felfedezték. A halálos áldozatok száma pedig túllépte a 25 milliót, de a friss fertõzések száma csökken - áll az ENSZ éves AIDS-jelentésében, amelyet kedden tettek közzé Genfben.</p>

Tavaly 2 millió ember halt meg a szerzett immunhiányban. A friss fertõzések száma 2008-ban 2,7 millió volt.

Az elmúlt 8 év alatt a friss HIV-fertõzések száma 17 százalékkal csökkent. A legnagyobb haladás egyes afrikai régiókban mutatkozik, amit a szakemberek a megelõzés sikerének minõsítenek.

Kelet-Afrikában 25 százalékkal lett kevesebb a friss HIV-fertõzések száma 2001-hez képest, a Szaharától délre esõ területeken pedig 15 százalékkal. Dél- és Délkelet-Ázsiában 10 százalékos volt a csökkenés ugyanebben az idõszakban.

A jelentés szerint 33,4 millió HIV-fertõzött él a világban. Ez minden eddiginél magasabb szám, ami arról tanúskodik, hogy a gyógyszeres kezelés eredményeként a páciensek tovább maradnak életben.

Az AIDS-es halálozások száma az utóbbi 5 évben 10 százalékkal csökkent, miután egyre több ember részesülhet az életmentõ gyógykezelésben. A hatásosabb gyógyszerek bevezetése, 1996 óta becslések szerint 2,9 millió emberéletet sikerült megmenteni.

A szerzett immunhiányos betegsége terjedését 1981-ben minõsítették járványnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!