Friss hírek

2009.11.18. 17:34

Az iráni külügyminiszter nemet mondott az atomegyezményre

<p>Elutasította Irán az úgynevezett atomegyezményt, amelynek értelmében az iráni urániumot külföldön dúsították volna. Manoucher Mottaki külügyminiszter szerint országa kizárja ennek lehetõségét - közölte szerdán az ISNA iráni hírügynökség.</p>

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) október 21-én tett javaslatot az atomprogram körül kialakult helyzet rendezésére. A terv értelmében az urániumot a NAÜ-n keresztül Oroszországba szállították volna, majd szintén a NAÜ közvetítésével a hasadóanyagot Franciaországban az iráni reaktorokban használható fûtõelemekké alakítottak volna át. Így Irán elegendõ dúsított uránhoz, a Nyugat pedig garanciához jutott volna, hogy az ázsiai ország nem használja fel az energiahordozót nukleáris fegyver építéséhez.

Teherán már november 7-én jelezte, hogy el fogja utasítani a tervet: a parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának vezetõje akkor úgy nyilatkozott, hogy országa nem akarja átadni az 1200 kiló dúsított uránium egyetlen részét sem.

A tervben kulcsszerepet játszó Franciaország csalódottan vette tudomásul az elutasítást. "Egyértelmû és negatív az iráni válasz" - reagált Bernard Kouchner külügyminiszter, hozzátéve, hogy Párizs ennek ellenére kész az Iránnal való párbeszéd folytatására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!