Friss hírek

2009.06.23. 13:58

Bajnai Gordon: karanténba a fertőző szélsőséges eszmékkel!

<p>A miniszterelnök szerint a Jobbik térnyerése nem elsősorban antiszemita jelenség, hanem annak tudható be, hogy a politikai elit képtelen volt megfelelő válaszokat adni egy sor, az embereket érintő és foglalkoztató kérdésre. Bajnai Gordon ezt Jeruzsálemben mondta újságíróknak kedden, miután tárgyalt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel és Simon Peresz államfővel. A szélsőséges eszmék kérdése téma volt mindkét találkozón. A magyar kormányfő a diplomáciai kapcsolatok újbóli felvételének 20. évfordulóján, kétnapos látogatásra érkezett Izraelbe.</p>

A magyar kormány minden tőle telhetőt megtesz a szélsőséges eszmék térnyerése ellen - jelentette ki a miniszterelnök magyar újságíróknak a találkozók után. Mint mondta: Netanjahu kormányfőnek is megerősítette, hogy elsősorban jogi lépéseket tesznek. Ezért a kormányt támogató szocialisták benyújtottak a parlamentnek egy törvénytervezetet, amely büntetné a holokauszt tagadását.

"Szándékunk, hogy karanténba zárjuk a szélsőséges eszméket, hogy ne fertőzhessék tovább a magyar demokráciát" - fogalmazott. A szélsőséges eszmék és a szélsőjobb előretörése egyébként nemcsak magyar jelenség, egész Európában megfigyelhető - mondta a magyar kormányfő, hozzátéve: "megnyugtattam a miniszterelnök urat, hogy a Jobbik térnyerése nem elsősorban az antiszemitizmusnak tudható be, hanem talán annak a vákuumnak, amelyet az keltett Magyarországon, hogy a nagy pártok néhány olyan alapvető problémáról, ami az országot nyomasztja, évek óta nem beszélnek, és nem találnak rá megoldást. Felelős ebben kormány s ellenzék. Minden politikai szereplő felelőssége, hogy válaszokat, megoldásokat találjunk azokra a problémákra, amelyekre a Jobbik borzasztó és elfogadhatatlan válaszokat ad" - mondta Bajnai Gordon.

Mind a Simon Peresszel, mind a Benjamin Netanjahuval folytatott megbeszéléseken szóba került a közel-keleti helyzet. A magyar kormányfő megerősítette: Magyarország elkötelezett a békefolyamat folytatásában, és nagy reményeket fűz a Netanjahu által a napokban bejelentett "két nép, két állam" elv végrehajtásához. Mindannyian egyetértettek abban is, hogy a térség másik kulcskérdése most az iráni helyzet megoldása. Simon Peresz államfő az 1956-os magyar forradalomhoz hasonlította azt, ami most Iránban zajlik. Mindkét esetben a gondolkodó, szabadságra vágyó emberek lázadtak fel - mondta a 87 éves izraeli politikus, és hozzátette: nagyon sok múlik a következő néhány nap történésein.

A magyar kormányfő és vendéglátói méltatták a két ország közötti, egyre fejlődő gazdasági kapcsolatokat. Bajnai Gordon kiemelte azt a projektet, amelyben palesztin, izraeli és magyar tudósok nanotechnológiai kutatásokat végeznek közösen Magyarországon illetve Jeruzsálemben. Ez nemcsak gazdasági, hanem tudományos együttműködés is: egy rákellenes gyógyszert fejlesztenek, remélhetőleg sikerrel - tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta: szeretné, ha az Európai Unió és Izrael 2011-ben éppen akkor tartana csúcstalálkozót, amikor Magyarország lesz a szervezet soros elnöke. Ez a mostani látogatás egy kicsit ennek a csúcsnak is az előkészítése. A csúcs célja, hogy Izrael közelebb kerüljön Európához, gazdasági értelemben is - tette hozzá a magyar kormányfő.

Bajnai Gordon felkereste a Yad Vashem Múzeumot, megkoszorúzta a II. világháborúban elpusztult zsidó mártírok emlékművét, és fát ültetett a tiszteletükre a múzeumtól nem messze fekvő parkban.

A kormányfő este találkozik az izraeli ellenzék vezetőjével, Tzipi Livnivel, szerdán pedig látogatást tesz Ramallahban, ahol fogadja őt a Palesztin Nemzeti Hatóság miniszterelnöke, Szalem Fajed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!