Friss hírek

2009.05.19. 17:02

Szüleiket segítik a diákmunkások

<p>Egyre több 18 év alatti fiatal keres magának állást a diákmunka-közvetítő cégek szerint. Míg korábban a fizetésüket jellemzően magukra, és szórakozásra költötték, addig most sokan a szüleiket támogatják: a családi költségvetéshez járulnak hozzá. Gyakran a munkanélkülivé vált felnőttek kérik a gyermeküktől, hogy próbáljon elhelyezkedni.</p>

Az egyik legnagyobb áruházlánc szívesen alkalmaz diákokat országszerte megtalálható üzleteiben. Mint mondják, a fiatalok könnyen tanulnak és olcsóbb a foglalkoztatásuk, mint az állandó dolgozóké.

Amikor nagyobb számú munkaerőre van szükség, akkor igénybe tudjuk venni az ő segítségüket, és előre ismert mind a két fél számára, hogy ez egy átmeneti időszak - mondta a Független Hírügynökségnek Hackl Mónika, a Tesco szóvivője.

A Pannon-Work Iskolaszövetkezet nagykanizsai irodájában naponta 15-20 diák érdeklődik munka után. A diákmunka-közvetítők azt mondják, hogy egyre több fiatal szeretne elhelyezkedni, de nem tudnak mindenkinek segíteni. Évekkel ezelőtt még azért vállaltak munkát a fiatalok, hogy megvegyenek egy vágyott, drága holmit, vagy bulizzanak a fizetésből, most viszont egyre többen azért dolgoznak, hogy az elmúlt hónapokban munkanélkülivé vált szüleiket segítség - mondta Herczeg Károly, területi vezető.

A gazdasági válság miatt takarékoskodásra kényszerülő cégek gyakran a diákoktól válnak meg először, bár van, ahol éppen velük pótolják a korábban elbocsátott alkalmazottakat. A diákmunka-közvetítők összességében arra számítanak, hogy az idén kevesebb fiatalnak tudnak munkát biztosítani, mint tavaly, de nyáron a Balaton-parton viszonylag könnyű lesz majd elhelyezkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!