Friss hírek

2009.05.19. 13:05

Országos demonstrációt tartottak a francia tejtermelők

<p>Tejkiöntős tüntetésekkel, traktoros blokádokkal adtak nyomatékot kedden követeléseiknek a francia tejtermelők. A gazdák azért tiltakoztak, mert szerintük elfogadhatatlanul nagy különbség van a tej felvásárlási ára és a között, amit a vásárlók fizetnek az üzletekben</p>

A tejtermelők szerint tűrhetetlenül kevés pénzt kapnak a tej literjéért. Kannaszámra öntötték ki a tejet és mázsaszámra a trágyát a kormányhivatalok előtt a tiltakozók, akik azt követelték, hogy az Európai Unió vizsgálja felül a kvótákat, amelyek szerintük a tejár összeomlásának az okai.

Franciaország nyugati és déli régióiban blokád alá vették a gazdák a tejbegyűjtő központokat. A gazdák azt állították, hogy az élelmiszergyártó cégek példátlanul nagy haszonkulccsal dolgoznak, amit úgy érnek el, hogy nyomott áron veszik meg tőlük a tejet. "A szupermarketekben a vevő 86 euró centet fizet egy liter tejért átlagban, a tejtermelő viszont legfeljebb 20 centet kap". - mondta Linda Monnier, a FNSEA nevű gazdaszakszervezet egyik vezetője Nantes-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!