Friss hírek

2009.04.17. 13:25

Uniós pénz két új Ipoly-hídra

<p>Hétmillió euro támogatást nyújt az Európai Unió Szlovákiát és Magyarországot összekötő két új Ipoly-híd megépítésére - jelentették be az érintettek pénteken a Nógrád megyei Szécsényben.</p>

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt és a Besztercebányai Önkormányzat közös pályázatát támogató döntést csütörtökön hozta meg egy hét magyar és hét szlovák képviselőből álló vegyesbizottság. Molnár Katalin, illetve Serfőző András, a hídépítést szorgalmazó, és a pályázat előkészítését végző Ipolyhidak Újjáépítésért Polgári Társulás társelnökei elmondták: a megítélt támogatás a Szécsényhez tartozó Pösténypusztát Petővel, valamint a Ráróspusztát Rárósmújaddal összekötő 75-75 méter hosszú, megépítendő acél-beton hidak, valamint a hidakra magyar és szlovák oldalon vezető utak költségének 85%-át fedezi. A fennmaradó összeget állami, illetve területi támogatásból teszik hozzá.

Várhatóan egy hónapon belül kiírják a hidak kivitelezésre a tendert, s a munkálatok még az idén elkezdik. Andrejko Albert, a besztercebányai kerületi önkormányzat közlekedési osztályvezetője közölte: a hídépítésnek ma már semmiféle adminisztratív akadálya nincs.

Az első világháborút megelőzően még 47 híd szelte át az Ipolyt. A háborúkban többet felrobbantottak, illetve azt követően politikai okokból a határt átjárhatatlanná tették, s a használton kívüli hidakat pedig lebontották. Jelenleg három közúti és egy vasúti hídon lehet átkelni az Ipolyon

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!