Friss hírek

2009.04.17. 10:16

Jövő héten zárják a Sió zsilipet

<p>Várhatóan jövő szerdán lezárják a Sió zsilipet - mondta el a Független Hírügynökségnek pénteken Fejér Vilmos. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Siófoki Kirendeltségének vezetője hozzátette: a pontos időpont függ attól, hogy mennyi csapadék esik a következő napokban. Idén 90 millió köbméter vizet engedtek le a Balatonból, háromszor annyit, mint tavaly.</p>

Március elején nyitották meg a Sió zsilipet, mire a jövő héten lezárják 90 millió köbméter vizet, vagyis két Velencei-tónak megfelelő mennyiséget engednek le a Balatonból. A korábbi évtizedekben még évi 300 millió köbmétert engedtek le. A mennyiség egyrészt az utóbbi évek szárazabb időjárása miatt csökkent, másrészt pedig azért, mert 10 centiméterrel megemelték a tó maximális vízszintjét, amely most 110 centiméter.

Március elején, amikor megnyitották a zsilipet 117 centiméter volt a Balaton vízállása, ez jelenleg 113. Ez is jelzi, hogy mennyi csapadék esett a tavasszal, hiszen miközben a víz felszínén mérve 13 centiméternyi vizet engedtek le a tóból, annak vízszintje a folyamatos utánpótlás miatt csak 4 centiméterrel csökkent.

A Sió csatorna jelenleg hajózható, vízmélysége két és fél méter. Péntek estére ér Siófokra egy hajó. Ezt követően a hétvégén, majd hétfőn is csökkentik a leeresztett víz mennyiségét. Szerdán várhatóan elzárják a zsilipet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!