Friss hírek

2009.04.22. 15:10

Idén elindul az ingyenes vastagbélrák-szűrés

<p>Az Egészségügyi Minisztérium és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat felkészült arra, hogy már az idén körülbelül 50 ezer 50 és 70 év közötti nőnek és férfinak biztosítsa a vastagbélrák-szűrést. Ezt Kökény Mihály az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának szocialista elnöke mondta a Független Hírügynökségnek a testület szerdai ülése után, amelyen a képviselők tájékoztatást hallgattak meg a szaktárca terveiről.</p>

A szaktárca úgy tervezi, hogy 2011-re a körülbelül 2,5 millió főt érintő 50 és 70 év közötti korosztály valamennyi tagja kap meghívó levelet a 2 évente ismétlődő szűrésre - mondta Kökény Mihály. A korábbi években számos vita folyt arról, hogy tükrözéssel, vagy a székletvér szűrésével vezessék-e be az 50-70 év közöttiek vizsgálatát. A nemzetközi ajánlások alapján és a szakma konszenzusával végül a mostani intézkedési terv szerint első körben a székletvért vizsgálnák. Csak abban az esetben kerülne sor a végbéltükrözésre, ha a székletvér szűrés eredménye nem negatív - tette hozzá.

Kökény Mihály elmondta azt is, hogy a tárca idén 45 millió forintot szán a vastagbélrák-szűrésre, de a bizottság tagjainak szétosztott tájékoztató anyag alapján a következő évekre is van költségvetési terv. Hozzátette: a korábbi modell-szűrések és a nemzetközi tapasztalatok szerint a behívottak körülbelül 30 százaléka jelenik meg valóban a szűréseken és közülük 6 százalék az, akinek nem negatív a lelete, tehát tükrözésre is mennie kell.

A vastagbél-szűrésben fontos szerepe lesz a háziorvosoknak, ők küldik ki a meghívó levelet és ők küldik el a mintákat a labornak - mondta az elnök. A tervek szerint a háziorvosok finanszírozásában ezt a tevékenységüket is ösztönöznék - tette hozzá.

A utóbbi három évtizedben több, mint négyszeresére nőtt a vastagbél-daganatos betegek száma a világban, közülük évente 655 000-en halnak meg ebben a betegségben. Magyarországon is rohamosan emelkedik a betegek száma, évente 9 ezer új pácienst regisztrálnak, és közülük több mint a felén már nem lehet segíteni. Magyarországon ez a második vezető daganatos halálok a tüdőrák után. A megbetegedés leginkább 50 éves kor felett gyakori, a legtöbb beteg 60-70 év körüli. A fejlett országokban gyakrabban fordul elő, mint az elmaradt régiókban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!