Friss hírek

2009.04.05. 21:06

Feszültség a tüntetők között

<p>Néhány százan maradtak a Kossuth téren vasárnap este fél kilencre, miután a radikális nézeteiről ismert Budaházy György beszédével feszültséget szított a demonstrálók és a tüntetésen jelenlévő Magyar Gárda tagjai között. A gárdisták a rájuk váró buszhoz mentek, de több tüntető elkezdte ütni a busz oldalát, "nem vagytok magyarok, gyertek vissza" felkiáltásokkal.</p>

Miután a tüntetők körülvették a gárdisták Kossuth tértől néhány sarokra álló buszát, úgy tűnt, a Magyar Gárda tagjai mégis visszatérnek a Parlamenthez. Ott azonban a demonstrálók között egy körülbelül 15 fős hangoskodó, hőzöngő csoport továbbra is heccelte őket, mire mégis úgy döntöttek, hogy eltávoznak. Ezután elment a feszültséget szító 15 fős csoport is.

A Kossuth téren a körülbelül félórás, feszült jelenet után néhány száz ember maradt - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A téren a rendőrök fél kilenc után elkezdték engedni az autós forgalmat és a villamost is, de annak néhány tüntető elállta az útját. Néhányan ütni kezdték az egyik szerelvényt, de a többiek lecsillapították őket és ez a csoport elhagyta a teret. A villamos továbbengedésére egyébként a rendőrök is felszólították az embereket.

A rendőrség vasárnap esti tájékoztatása szerint 19 óra után a korábbi rendezvényt szervező Gonda Lászó bejelentette, hogy vége a demonstrációnak és a továbbiakban választási naggyűlés zajlik. A Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselői azonban a helyszínen azt mondták a rendőröknek, hogy a Kossuth téri gyülekezés nem tekinthető a párt választási gyűlésének és a gárdával együtt elmentek. A Kossuth téren tartózkodó maradék csoport vezetője ekkor azt mondta a rendőri egységek parancsnokának, hogy spontán demonstrációba kezdenek a mai napon kialakult politikai helyzet miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!