Friss hírek

2009.04.07. 07:50

Fénykép az észak-koreai rakétáról

<p>Egy amerikai kutatóintézet kedden nyilvánosságra hozott egy műholdfelvételt a vasárnap fellőtt észak-koreai rakétáról. Ez az egyetlen, bárki számára elérhető felvétel a kilövésről. Közben a dél-koreai média arról számolt be, hogy a kilövés rámutatott északi szomszédjuk haderejének gyengeségeire: radarjaik nem tudták követni a rakétát, egy hajójuk meghibásodott, és egy rosszul karbantartott vadászgépük pedig lezuhant.</p>

A vasárnapi rakétakilövést mutató műholdképet a DigitalGlobe nevű cég készítette. A felvételen látható a rakéta füstje, és az égő üzemanyag lángjai. A képet a washingtoni központú ISIS biztonságpolitikai kutatóintézet hozta nyilvánosságra.

Észak-Korea azt állította, hogy a rakétakilövéssel sikerült földkörüli pályára állítaniuk egy műholdat, de az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea, és egy orosz tisztségviselő is azt közölte, hogy ez nem történt meg, és a rakéta a Csende-óceánba zuhant.

Közben egy dél-koreai lap hírszerzőkre hivatkozva azt állította, hogy Phenjan azt sem tudta, hogy rakétája hová érkezett, mert nincsen olyan erős radarjuk, amellyel több ezer kilométer távolságban is követni tudták volna. A JoonAng ilbo nevű konzervatív lap információ szerint műszaki hiba miatt vissza kellett fordulnia annak a hajónak, amely a terv szerint a Csendes-óceánra kihajózva próbálta volna megtalálni a vízbe zuhant rakéta darabjait. A kilövőállás védelmére a levegőbe küldött MIG-21-es vadászgépük pedig lezuhant, a rossz karbantartás miatt.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség is azt jelentette, hogy egy észak-koreai hajónak műszaki probléma miatt vissza kellett fordulnia. A hibát feltehetően a régi alkatrészek okozták.

Észak-Koreának van a világ ötödik legnagyobb hadserege, 1,2 millió katonával, de a kommunista államnak már nincsen elég pénze a megfelelő felszerelésekre, és néhány esetben még katonáinak élelmezése is gondot okozhat - emlékeztetett az AFP francia hírügynökség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!