Friss hírek

2009.04.03. 10:52

Felmondtak a washingtoni hóhérok

<p>Lemondott tisztségéről négy, a kivégzésekben korábban segédkező ember az amerikai Washiongton államban, attól tartva, hogy nyilvánosságra kerülhet személyazonosságuk - közölték csütörtökön az állam hatóságai. A négy hóhér feladata a méreginjekciók beadása volt a halálos ítéletek végrehajtásakor.</p>

A döntés oka, hogy egy helyi bíró helyt adott három halálraítélt rokonai kérésének, akik szerették volna tudni, hogy megfelelő-e a méreginjekciót beadó személyek egészségügyi képzettsége. A kérelmet azzal indokolták, hogy egy rosszul beadott injekció kifejezetten fájdalmas lehet, azaz megsérti az amerikai alkotmányt, amely tiltja a "kegyetlen és rendkívüli büntetést".

A négy korábbi hóhér végül azért mondott le önkéntes munkájáról, mert úgy vélték, a képzettségüket és tapasztalataikat igazoló dokumentumok alapján megállapítható lenne pontos személyazonosságuk. Az állam büntetés-végrehajtó intézete ugyanis a kicsiny, alig harmincezer lakosú Walla Walla városban van, ahol az adatok alapján könnyű lenne kitalálni, hogy ki segédkezik a kivégzéseknél.

Az amerikai legfelsőbb bíróság egyébként 2008-ban hozott ítéletében mondta ki, hogy a méreginjekció nem tekinthető kegyetlen büntetésnek, így nem ellenkezik az Egyesült Államok alkotmányával. A határozat ellenére számos amerikai államban továbbra is vita tárgyát jelenti a kivégzésnek ez a módja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!