Friss hírek

2009.04.17. 09:17

Átadták az Artisjus-díjakat

<p>Ebben az évben Tandori Dezső és Tolnai Ottó részesült az ARTISJUS Szerzői Jogvédő Egyesület irodalmi nagydíjában. Balázs Attila, Bezeczky Gábor, Cserna-Szabó András, Forgács Zsuzsa és Závada Pál az ARTISJUS irodalmi díjait, Csapó Gyula és Gyöngyösi Levente pedig az egyesület komolyzenei elismerését vehette át csütörtökön este az ARTISJUS budapesti székházában.</p>

A Szerzői Jogvédő Egyesület 2001-ben alapította az Artisjus Díjat, a kortárs magyar zenei és irodalmi alkotótevékenység elismerésére és ösztönzésére. Az első évben, 2002-ben Sztevanovity Zorán, Kasza Tibor, Bornai Tibor, Vukán György és Vas Gábor kapta meg az elismerést. Az első irodalmi díjazott Bárány Tamás volt. Az elmúlt években Artisjus-díjban részesült mások mellett, a TNT együttes, Bergendi István, a Ghymes együttes, Dés László és Balázs Elemér és Gryllus Dániel.

Az Artisjus Irodalmi Alapítvány ebben az évben kivételesen két, egyenként nettó 3 millió forinttal járó nagydíjat is odaítélt. Tandori Dezső a Két és fél töredék Hamletnek (2008) című verskötetéért, Tolnai Ottó pedig a Grenadírmars (2008) című munkájáért részesül az elismerésben.

Az öt alkotó, Balázs Attila, Bezeczky Gábor, Cserna-Szabó András, Forgács Zsuzsa és Závada Pál irodalmi díjával egyenként nettó 1 millió 800 ezer forint jár. Ezt az összeget a díjazottak egy éven át ösztöndíj formájában vehetik fel.

Az egyesület vezetőségének döntése nyomán, az év komolyzenei művei Csapó Gyula: Versenymű brácsára és változó környezetre valamint Gyöngyösi Levente: Lukács Passió című alkotása. A zenei elismerés nem jár pénzjutalommal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!