Friss hírek

2009.03.05. 12:56

Van Székesfehérvárnak költségvetése, de a többségben lévő Fidesz szerint mennie kell a polgármesternek

<p>Elfogadta a székesfehérvári közgyűlés a Fidesz által kidolgozott költségvetést, így a város megmenekült a csődhelyzettől. Egy éve a Fidesznek van szavazattöbbsége a közgyűlésben, az MSZP-SZDSZ koalíció két hete, a költségvetés miatt fel is bomlott. A polgári frakció új költségvetési tervet állított össze, de személyi változásokhoz is ragaszkodott. Végül alpolgármestereket nem jelölt, mert a polgármesterrel szemben bizalmi válság alakult ki. A Fidesz továbbra is ellenzékben marad, de szerintük a polgármesternek távoznia kell.</p>

Egy tartózkodás mellett, harminc igennel fogadta el a közgyűlés a Fidesz által kidolgozott költségvetést. Így március 12-ig be tudják küldeni a Kincstárnak azt, ellenkező esetben a város elesett volna a normatív támogatásoktól.

Másodszor futott neki a fehérvári közgyűlés a költségvetés elfogadásának. Két hete nemcsak az ellenzékben lévő Fidesz, hanem az SZDSZ sem fogadta el a polgármester által benyújtott tervezetet, ezért az MSZP felmondta a liberálisokkal kötött koalíciót.

A közgyűlésben szavazattöbbséggel rendelkező Fidesz egy hetes konzultáció sorozatot kezdett, és összeállított egy új büdzsét. A város irányítását azonban személyi változásokkal vállalta. Ennek megfelelően a jegyzőt közös megegyezéssel menesztették, és több hivatali és önkormányzati vállalati, illetve intézményi vezetőt leváltottak kedden. A három / MDF, SZDSZ, MSZP/ alpolgármester közül az MSZP-s és SZDSZ-es alpolgármestereknek kellett volna távozni. Az írásos lemondásuk már náluk volt, de a polgármester nem nevezte meg, kit jelöl a helyükre, ezért szerdán felfüggesztették az ülést.

Csütörtökön folytatták a tanácskozást. Ezen a Polgári Frakció mégsem jelölt alpolgármestereket. Cser-Palkovics András frakcióvezető közleményben tudatta: a polgármester felelőtlen kettős beszéde késztette őket az elhatározásra, mert míg az MSZP városi elnöke az együttműködés lehetőségét hangsúlyozta, addig az oktatási bizottság elnöke, MSZP-s képviselő, feltehetően a polgármester utasítására az együttműködés ellen, azt lehetetlenné téve tartott sajtótájékoztatót.

Boldizs Kálmánné, az oktatási bizottság elnöke a pedagógus szakszervezet titkárával azt jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján, hogy a Fidesz által javasolt költségvetésben 800 millió forintot vonnak el az oktatástól, amely miatt akár már októbertől nem tudják a pedagógusok bérét kifizetni.

A polgármester csak beszélt az együttműködésről, így nem vállalhatták az alpolgármesterek jelölését. Ellenzékben maradnak, de kérdés, hogy a polgármester hogy lesz képes kisebbségben irányítani a várost - mondta a közgyűlés után sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András, a Fidesz frakcióvezetője. Warvasovszky Tihamér irányítása alatt az egykori leggazdagabb város felélte a tartalékait, így a nehéz helyzetből nem került ki a város. A polgármesternek távoznia kell - tette hozzá Cser-Palkovics András.

A bizottságok március 9-én feloszlanak, 10-én alakítják azokat újjá.
Kevesebb bizottság lesz, és jóval olcsóbbá válik a hivatal működése is. Jelentős tartalék van a költségvetésben, amelyből az oktatásra is juthat pénz - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!