Friss hírek

2009.01.23. 14:45

WHO: Nem lehet az egészségügy a pénzügyi válság áldozata

<p>Nem lehet áldozata a pénzügyi válságnak az egészségügy, a kiadásokat ebben az ágazatban nemhogy csökkenteni, hanem inkább növelni kell - többek között erre kérte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken is ülésező végrehajtó tanácsa a tagországokat. Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke, a WHO végrehajtó tanácsának tagja a Független Hírügynökségnek beszámolt arról is, hogy a WHO egészségügyi missziót küld a Gázai övezetbe.</p>

Kökény Mihály hangsúlyozta: az egészségügyi rendszer fontos szerepet játszik a munkaerő védelmében, épp ezért a válság idején sem szabad az ellátásokra fordítható forrásokat csökkenteni. A WHO misszióról az elnök azt mondta: az lesz a feladata, hogy megvizsgálja milyen feltételek adottak a sebesültek ellátására, milyen segítségre lehet szükség.

Már nemcsak közvetlenül a betegségekkel foglalkozik a WHO, hanem azokkal a társadalompolitikai kihívásokkal, amelyek hatással lehetnek az egészségre - mondta a tanács magyar tagja. A jövő hét keddig tartó ülés egyik napirendje is például az volt, hogy miként tudnak az egyes országok egészségügyi rendszerei felkészülni az egyre gyakoribb extrém időjárásra, a klímaváltozásra.

Ezek is érdekelhetik