Friss hírek

2009.01.27. 07:20

TECHNIKA - A Wikipédia szigorítani akarja a szabályokat

<p>A Wikipédia internetes enciklopédia - amelyet szabadon módosíthatnak a felhasználók - saját szabályainak szigorítását fontolgatja, miután vandálok a múlt héten két amerikai szenátor hamis halálhíret keltették.</p>


A Wikipédia alapítója, Jimmy Wales javasolta, hogy ne javíthassanak bele a szövegekbe azonnal azok a felhasználók, akik név nélkül jelentkeztek be, vagy még korábban nem írtak az enciklopédiába. Az ilyen névtelenek vagy kezdők bejegyzései csak akkor kerülnének be a lexikonba, ha már jóváhagyta őket egy megbízható, ismert szerző.

A javaslatot 60-40 százalékos arányban támogatta az online közvélemény-kutatás, de heves vita bontakozott ki körülötte az internetes fórumon, mert a Wikipédia éppen arra büszke, hogy bárki, akinek van internetes kapcsolata, szabadon módosíthatja a lexikon tartalmát.

Wales elismerte, hogy az új szabály lassíthatja az új tartalmak megjelenését, de elkerülhetetlennek nevezte a megoldást.

Felajánlotta az új szabály ellenzőinek, hogy egy héten belül más megoldást javasolhatnak, amelyet két héttel később szavazásra bocsátanak.

A Wikipédia az internet egyik legnépszerűbb helye, naponta nagyjából 6 millióan látogatják.

A múlt héten valaki azt írta bele a Ted Kennedyről és a Robert Byrd szenátorokról szóló szócikkbe, hogy a két politikus meghalt. A hamis állítást mások néhány percen belül kijavították.

Wales szerint ha a javasolt szabály már érvényben lett volna, akkor ez a vandalizmus nem történhetett volna meg.