Friss hírek

2009.01.22. 12:38

Ombudsman: sérül a jogállamiság, ha a hatóságok mulasztásai miatt egy bűncselekmény büntethetősége elévül

<p>Ha a nyomozó hatóság még a feljelentő folyamatos bejelentései ellenére sem vizsgálja egy lehetséges bűncselekmény körülményeit és emiatt annnak büntethetősége elévül, sérül a jogállamiság és a jogbiztonság követelménye - áll az állampolgári jogok országgyűlési biztosának csütörtöki állásfoglalásában. Szabó Máté szerint az ilyen eljárás sérti az alapvető alkotmányos jogok tiszteletben tartásának és védelmének követelményét is. Az ombudsman egy panasszal kapcsolatban fogalmazta meg állásfoglalását.</p>

Az ombudsmanhoz eljuttatott beadványban azt sérelmezték, hogy bár hatósági jogkörben elkövetett közokirat-hamisítás miatt feljelentést tettek két rendőr ellen, az ismételt bejelentéseket sem követte vizsgálat. A nyomozó hatóságok sorozatos mulasztása miatt pedig a bűncselekmény büntethetősége elévült. Először a rendőrség nem továbbította a feljelentést az ügyészséghez. Amikor pedig ezt a feljelentő sérelmezte a főügyésznél, az ügyet áttették a nyomozó ügyészséghez, ám ott nem a feljelentés alapjául szolgáló cselekményben jártak el. Emiatt az ügy visszakerült a főügyészséghez, ahol a panaszt jogerősen elutasították.

Az ombudsman állásfoglalása szerint az ilyen elévülés megengedhetetlen egy jogállamban és nem egyeztethető össze a jogbiztonság követelményével, valamint az alkotmányban és a jogszabályokban előírt jogok és kötelességek gyakorlásával. Szabó Máté szerint ugyanis az elévülés megfosztotta a feljelentőt attól, hogy érvényesíthesse érdekeit, ugyanakkor az állam - hivatalnokainak mulasztásával - "lemondott" büntetőhatalma gyakorlásáról.

Az ombudsman emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság több határozatában is hangsúlyozta: az államnak nemcsak az a kötelessége, hogy védje és tiszteletben tartsa az alapvető jogokat, hanem az is, hogy gondoskodjon az érvényesülésükről.

A panaszos beadványát az ombudsman kénytelen volt elutasítani, hiszen az ügyészségi döntést nem vizsgálhatta felül. Szabó Máté azonban az állampolgárok jogainak védelme érdekében megszólalhat a hatáskörén kívül eső ügyben is. A biztos megállapításairól tájékoztatta a legfőbb ügyészt és az országos, valamint az illetékes megyei rendőrfőkapitányt, hogy felhívja figyelmüket a hasonló esetek megelőzésére - zárul az ombudsman csütörtöki közleménye.

Ezek is érdekelhetik