Friss hírek

2009.01.10. 11:38

Mától Horvátországba és Boszniába is szállítunk földgázt

<p>Magyarország szombattól Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is szállít földgázt. Ezt az energiaügyi miniszter jelentette be Budapesten, szombaton. Molnár Csaba megerősítette: a magyar ellátást egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély, a hazai gáztartalékok kielégítik az igényeket. A miniszter azt mondta: információi szerint az Európai Unió ellenőrei hamarosan megkezdhetik a munkát Ukrajnában, és megindulhat a gáz Oroszországból.</p>

Továbbra is nehéz a helyzet a Balkánon, ezért Magyarország Németországgal összefogva határozott arról, hogy Szerbia mellett Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is szállít földgázt - mondta a miniszter. Szerbia 4-4,5 millió, Bosznia 1-1,5 millió köbméter gázt kap Magyarországon keresztül, míg Horvátország körülbelül egymillió köbmétert Ausztrián keresztül. Molnár Csaba hozzátette: a magyar ellátás biztonsága mindennél fontosabb, így ezeket a tranzitszerződéseket bármikor meg lehet szakítani.

Molnár Csaba elmondta azt is, hogy az európai uniós megfigyelőbizottságban részt vesz a Földgázszállító Zrt munkatársa is, aki egyelőre Kijevben várakozik. Azt, hogy hol és mikor kezdi meg a munkát, még nem tudni.

Bozó László, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az időjárásban fokozatos enyhülés várható, de így is a sokéves átlag alatt lesz a napi középhőmérséklet. A leghidegebbet, mínusz 21 fokot egyébként pénteken hajnalban Szécsényben mérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!